Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δέσμη μέτρων για τους ανέργους διεκδικεί το ΚΚΕ

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, που προβλέπουν όχι μόνο επίδομα ανεργίας αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η πληρωμή μόνο του 30% των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, δωρεάν κάρτες για μέσα μεταφοράς, παύση πληρωμής των δανείων και "πάγωμα" των τόκων τους, ανέπτυξε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ανέργους του Πειραιά, στο Πνευματικό Κέντρο του...
 Δήμου Κορυδαλλού.



Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις προτείνει το ΚΚΕ αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως πληρωμή μόνο του 30% των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), δωρεάν κάρτες μεταφορών στα δημόσια μέσα, σταμάτημα της πληρωμής των δανείων τους και μη προσαύξησή τους με τόκους κατά την επανέναρξη αποπληρωμής τους, και όχι κατασχέσεις για χρέη, ανέφερε η ΓΓ του ΚΚΕ.
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ που «πρέπει να γίνουν μέτωπα πάλης, διεκδίκησης, αντιπαράθεσης και ρήξης» τις έχουν καταψηφίσει 3 φορές, ως νομοσχέδια υποβληθέντα από το ΚΚΕ, «τα κόμματα εκείνα που λέγοντας ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στην ΕΕ και στο ευρώ, κάνουν ταυτόχρονα λαθρεμπόριο ελπίδας εις βάρος 1.200.000 ανέργων προσβλέποντας στην υφαρπαγή ψήφων, ενώ το μόνο που υπόσχονται είναι να αυξηθεί κατά τι το επίδομα ανεργίας».



«Δεν θεωρούμε μοναδικό μέτρο την αύξηση του επιδόματος ανεργίας» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί, καθώς καθημερινά κλείνουν μικρομάγαζα, αγρότες σταματάνε την παραγωγή, ενώ η πρώτη προϋπόθεση για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι να μειωθεί το προσωπικό.

«Μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, απαγόρευση των εισαγωγών σε ότι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα, κατάργηση των ανισότιμων οικονομικών σχέσεων, και με κεντρικό σχεδιασμό που θα έχει κριτήριο της παραγωγής, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μπορεί να εξασφαλισθεί δουλειά για όλους» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «η εισαγωγή και η χρήση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας, θα επιτρέψει επίσης, την μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των μισθών».



Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι γενικά ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά για όλους, ενώ πρόσθεσε ότι αν γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα το πολύ να δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας, σε έργα που θα διαρκέσουν ένα περίπου έτος, ενώ μετά η λειτουργία των μονάδων θα γίνεται με πολύ λίγους εργαζόμενους.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις επενδυτικές προτάσεις του ΣΕΒ που κάνουν λόγο για επενδύσεις σε πολύ λίγους βιομηχανικούς τομείς, χωρίς να κάνουν λόγο για ανάπτυξη βιομηχανικών κλάδων, αλλά μόνο για ανάπτυξη μεμονωμένων επιχειρήσεων χαμηλής έντασης εργασίας.



Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει το ΚΚΕ αποδυναμωμένο «γιατί εκείνο που τους φοβίζει είναι ότι η κρίση θα χειροτερέψει και η ύπαρξη ενός ισχυρού ΚΚΕ στον πυρήνα του λαϊκού κινήματος "θα λιπαίνει το χώμα" των ταξικών αγώνων» και πρόσθεσε ότι «φοβούνται το αύριο όμως οι ρίζες που βάζουμε είναι βαθιές, και θα ανθίσουν διαφορετικά».


Συζητώντας με τους συγκεντρωμένους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή μας είναι μεγάλος, ενώ μη παραλείποντας να αναφερθεί σε όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για το ότι δεν αποκλείεται στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, προσθέτοντας ότι «θα επεκταθεί και στο Ιράν».

«Χωρίς την βάση της Σούδας, πόλεμος δεν γίνεται, σε ένα πιο γενικευμένο θέατρο πολέμου, μπορεί και η Ελλάδα να δεχθεί πυρά, στην περιοχή οι ανταγωνιστές είναι πολλοί και αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον λαό» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «κάποιοι πήγαν επίσκεψη στο υπουργείο Άμυνας και δεν ζήτησαν καν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών και στρατιωτών από το Αφγανιστάν, την Βοσνία, την Σομαλία και από αλλού».



Ερωτηθείσα «μήπως πρέπει "όλοι οι αριστεροί" να "βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους", η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι από το ΚΚΕ «ζητούν υποχωρήσεις που αφορούν το σήμερα και όχι το μέλλον» υπογραμμίζοντας ότι «διαφωνούμε στην "γενική πολιτική γραμμή", όχι στο ότι το ΚΚΕ βάζει "δέκα" ζητήματα και οι άλλοι "πέντε" ».


«Δεν συμφωνούμε ούτε στα άμεσα ζητήματα» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας πως «ότι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. τον δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, είναι πρόταση της ΕΕ».


«Προτιμάμε να είμαστε μέσα στο κίνημα και να βοηθήσουμε να πάρει ο λαός την εξουσία» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πως «ότι θετικό νόμο φέρουν θα τον ψηφίσουμε».


Ερωτηθείσα για τα «ντιμπέϊτ» είπε ότι «θα λάβουμε μέρος» διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι «αυτά δεν ανοίγουν τα μάτια του λαού» και προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ ζητά οι δημοσιογράφοι των «ντιμπέϊτ» να ορίζονται από την ΕΣΗΕΑ, και κυρίως η διεξαγωγή τους να περιλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΕΘΝΟΣ












Δεν υπάρχουν σχόλια: