Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κουβέλης: μια κυβέρνηση τεχνοκρατών αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικης

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο. Στην αυριανή σύσκεψη , στις 2 το μεσημέρι, θα....

κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις μετά την σύσκεψη.Η δήλωση Κουβέλη:

"Παρευρέθηκα σήμερα σε σύσκεψη, ανταποκρινόμενος σε υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα.


Έχουμε προτείνει να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς ή μια κυβέρνηση με τη σφραγίδα της Αριστεράς. Δεν αξιοποιήθηκε εκείνη η εντολή από τον κ. Τσίπρα.


Στη συνέχεια κατέθεσα την πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα εκφράζει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις κάλπες.


Δεν κατέστη δυνατό διότι δεν θέλησε αυτή τη συμμετοχή ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι χθες το βράδυ κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κάλεσε πάλι σήμερα και αναζήτησε τη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση από προσωπικότητες.


Είπα ότι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικης. Είπα ότι και πάλι θα έπρεπε να ενσωματώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίθεσή μου ήταν σαφής και κατηγορηματική.


Με δεδομένη την αντίθεσή μου ο κ. Πρόεδρος είπε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η συνάντηση θα γίνει στις 14:00 το μεσημέρι".


Η δήλωση Βενιζέλου:

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε σήμερα στη συνάντηση που είχαμε τον σχηματισμό κυβέρνησης από προσωπικότητες, που θα στηριχθεί κοινοβουλευτικά.


Την ημέρα των εκλογών, με σεβασμό στην κρίση του λαού προτείναμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα διεκδικήσει την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση σε τρία χρόνια.


Όταν συναντηθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση".

"Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εμείς δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή της κατάστασης κανέναν άλλον. Δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει αντίδραση στη Βουλή και την κοινωνία"

 "Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος"

Η δήλωση Σαμαρά:

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Είναι ξεκάθαρο ότι σημασία έχει το ποια κόμματα θα στήριζαν μια τέτοια πρωτοβουλία.


Είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πρώτα θα πρέπει κανείς να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες.


Σε μια έκτακτη κατάσταση, πρέπει να εξετάζονται και έκτακτες λύσεις. Η συνάντηση θα γίνει στις 14:00 και θα κληθούν και τα άλλα κόμματα.


Ο λαός μας έχει δώσει μια σαφέστατη εντολή. Η εντολή αυτή είναι όλοι μαζί να συνθέσουμε μια νέα κυβέρνησης. Ο καθένας ας αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του"



Δεν υπάρχουν σχόλια: