Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το ''τεραστιο'' ελληνικο δημοσιο και οι αναγκαιες (;) περικοπες

του
Λευτ. Κιοσέογλου*
Προσφατα η μνημονιακη κυβερνηση Νο 3 επανεφερε με επιτακτικο τροπο στο προσκηνιο την αναγκαιοτητα αμεσου περιορισμου του δημοσιου τομεα-υπο την απειλη (;)τ ης τροικα και του ΔΝΤ. Θελοντας να αποκρυψει οτι ειναι ενα διαχρονικο σχεδιο που ερχεται απο το μακρινο παρελθον-απο την κυβερνηση Μητσοτακη ακομα-και δεν εχει να κανει με την κριση.
Για πολλα χρονια προπαγανδιζοταν το ''τεραστιο'' μεγεθος και τα ''κακα'' του...
δημοσιου τομεα-επιχειρωντας να δικαιολογησουν την υπολειτουργια παιδικων σταθμων,σχολειων,νοσοκομειων και γενικα ολων των ευαισθητων κοινωνικων υποδομων - που στοχευμενα (και λογω ξεκαθαρων ΤΑΞΙΚΩΝ πολιτικων επιλογων)παρουσιαζαν τραγικες ελλειψεις προσωπικου. Και σαν ''φυσικη'' λυση πλασαρονταν διαχρονικα η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των δημοσιων οργανισμων και υπηρεσιων.

Ειδικα τα τρια τελευταια μνημονιακα χρονια εχουμε και μια νεα ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ εφευρεση-για την οποια σκιζουν τα ρουχα τους να μας πεισουν ολα τα ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ του μεγαλου κεφαλαιου και των πολιτικων του εκπροσωπων: το ''τεραστιο'' δημοσιο φταιει ΚΑΙ για την κριση!
Διπλο το κερδος αν ο ανυποψιαστος και απελπισμενος απολιτικος ανθρωπος ''τσιμπησει'': και αποποιουνται τις ευθυνες τους για την δημιουργια και την διαχειριση της εγχωριας κρισης,και χρησιμοποιωντας τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ(ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟ, θα ελεγα εγω) να απολυουν εργαζομενους με την συναινεση-αν οχι δυστυχως με την επιβραβευση-της υπολοιπης κοινωνιας.
Το πανεξυπνα στημενο μνημονιακο τετραγωνο αντιπαλοτητας λειτουργει μια χαρα: ανεργοι απεναντι σε εργαζομενους του ιδιωτικου τομεα που δεν πληρωνονται-οι δευτεροι απεναντι στους υπολοιπους του ιδιωτικου που επιζουν με μισθους πεινας, πνιγμενοι στα χαρατσια- και τελος ολοι μαζι εναντιον των συναδερφων εργαζομενων στον δημοσιο τομεα!
Ας παμε ομως στην αναγκαιοτητα των αριθμων που τεκμηριωνουν τα μεγεθη και ριχνουν τις μασκες απο τους επαγγελματιες ψευτες των μεχρι τωρα κυβερνησεων: κατα την σχετικα προσφατη διαδικασια απογραφης των εργαζομενων στον δημοσιο τομεα, ο αριθμος βρεθηκε στους 665.740- πολυ μακρια απο το ''εκατομμυριο και βαλε'' του πολιτικα συνταξιοδοτημενου απο το ΣΥΣΤΗΜΑ, και εταιρου της προηγουμενης κυβερνησης, Καρατζαφερη.
Συμφωνα με τα επισημα στοιχεια του ΟΟΣΑ, ο αριθμος τους το 2008 ηταν 698.000- ή αλλιως το 14,1 του συνολικου εργατικου δυναμικου της χωρας- την ιδια στιγμη που τα ποσοστα ηταν 30,5% στην Δανια, 28,8% στην Νορβηγια, 28,4% στην Σουηδια, 21,9% στην Γαλλια (του Σαρκοζι παρακαλω...) και 21,3 στην Φινλανδια... ειπατε τιποτα;
Αν λοιπον στην Ελλαδα συνυπολογισουμε οτι μεσα στο 14,1% προσμετρωνται και στρατιωτικοι, παπαδες και αστυνομικοι, καταλαβαινουμε το μεγεθος της καταντιας μας...
Οσο για το ''τρικακι'' των κυβερνησεων να προσθετουν στον αριθμο και τους εργαζομενους στις (ΠΡΩΗΝ στην ουσια και οχι μονο) ΔΕΚΟ, θυμιζω οτι η συγκεκριμενη κατηγορια, αν και δουλευει για το δημοσιο (σαν εννοια), ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Σε παρα πολλες περιπτωσεις μαλιστα δεν συμμετεχει καθολου το ''κρατος''- αποτελεσμα της εισοδου στο χρηματιστηριο, της μετοχοποιησης και εντελει των ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.
Αν μετα απο ολα αυτα εξακολουθει καποιος να πιστευει οτι για την καταντια του φταινε οι- κακοπληρωμενοι 'η και απληρωτοι-εργαζομενοι στο ''βοηθεια στο σπιτι'',οι εργαζομενοι στην καθαριοτητα και οι υδραυλικοι των ΟΤΑ, οι γιατροι- νοσοκομες και οι εκπαιδευτικοι που απο φιλοτιμο και μονο καλυπτουν πολλαπλασιες θεσεις, εχει καλως.
Ας σκεφτει ομως γρηγορα- οταν δεν μπορει να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ με τα σημερινα δεδομενα- εναν τροπο να βρει χρηματα για να πληρωνει την αποκομιδη και την διαχειριση των σκουπιδιων, για ιδιωτικα σχολεια και πληρως ιδιωτικη υγεια- περιθαλψη και ασφαλιση. Για νερο στη 5πλασια τιμη και για φως μεσα στο σκοταδι των δωματιων με το κομμενο ρευμα λογω απληρωτων χαρατσιων-αξια προικα των χωρις τελος μνημονιων.
Ο σκοπος ειναι ξεκαθαρος: να ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ οσο- οσο τα δημοσια αγαθα οπως συμβαινει σε ολες τις τριτοκοσμικες χωρες-θυματα του ιμπεριαλισμου. Και να οικειοποιηθουν την περιουσια του ΛΑΟΥ τα αρπακτικα- κολλητοι της κυβερνησης.
Θα μεινουμε λοιπον αμετοχοι να παρακολουθουμε την καταστροφη: το να μην περασουν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και οι ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ειναι υποθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ- οχι μονο των εργαζομενων του δημοσιου. Το δημοσιο γινεται να ειναι και λειτουργικο και παραγωγικο-πραγματικος μοχλος αναπτυξης, ειδικα σε περιοδο κρισης.
Και προπαντων δεν ειναι για ΞΕ-ΠΟΥΛΗΜΑ! δεν μπορεις να πουλας κατι που ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ!
Υπαρχει δρομος και τροπος να σταματησουμε ολη αυτη την φαυλοτητα. Κι εχει εξι γραμματα. Μαζι, με τους αγωνες μας, μπορουμε να αλλαξουμε τα παντα!
Μην με ρωτατε για τον δρομο- καταλαβαινει πολυ καλα ΠΟΙΟΣ ειναι αυτος, οποιος πραγματικα θελει να αλλαξει την ζωη και την ζοφερη σημερινη πραγματικοτητα. Οποιος θελει να ζει- οχι απλα να επιβιωνει.
Αλλιως η ιστορια θα περασει ΣΥΡΙΖΑ απο διπλα μας- και δεν θα μπορουμε να δικαιολογηθουμε αργοτερα στα παιδια μας οτι εκεινη την ωρα ''κοιτουσαμε αλλου''....
 
 
*μέλος της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: