Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ούτε λέξη για το μνημονιακό ΑΚΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ - Γιατί μουγκάθηκαν;

Αυτή την ώρα η Βουλή της Κύπρου αποφασίζει αν θα δεχτεί το κούρεμα των καταθέσεων που υπήρχαν στις τράπεζες την Παρασκευή το βράδυ. Ο συντελεστής του κουρέματος ήδη έχει καθοριστεί. Το κούρεμα αποτελεί προϋπόθεση για να συζητήσει η τρόικα με την...
Κύπρο την κατάρτιση των όρων του Μνημονίου. Ένα μνηνόμιο που ήδη έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο Χριστόφιας προ μηνών ως πρόεδρος του κράτους.
Η απόφαση για ένταξη στον "μηχανισμό σωτηρίας" και την παράδοση της χώρας στην τρόικα ήταν διακομματική. Όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου είχε αποδεχτεί το Μνημόνιο και τους όρους του. Του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανομένου. Του κατ΄ ευφημισμόν κομμουνιστικού κόμματος που είναι "αδελφό" κόμμα του ΚΚΕ και φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστόφιας - Τσίπρας
Εδώ, αρχίζει ο τραγέλαφος που ξεσκεπάζει τους εγχώριους αντιμνημονιακούς πολιτικούς και κόμματα και που αποκαλύπτει τις προθέσεις τους εν όψει της "κυβερνησιμότητας" για την οποία κόπτονται.
Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπαν κουβέντα για τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για την απόφασή τους να βάλουν την Κύπρο στο Μνημόνιο. Έβγαλαν ανακοινώσεις και δεν βρήκαν δυο λέξεις να σχολιάσουν κριτικά τα όσα είπε ο Χριστόφιας στην περίφημη εκείνη ομιλία του, τότε που δάκρυσε...

Είχε πει ο Χριστόφιας όμως μια μεγάλη αλήθεια. Είπε τότε ότι «από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό Σταθερότητας γνωρίζαμε ότι τα περιθώρια αλλαγών στις απαιτήσεις και τους όρους της Τρόικας δεν θα ήταν απεριόριστα».
Το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς συμφωνούν απόλυτα με την παραπάνω διαπίστωση. Θα συμπλήρωναν ότι τα περιθώρια είναι ανύπαρκτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι μπορεί να ελιχθεί και να διαπραγματευτεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα.
Ο μύθος και τα φούμαρα είναι προφανές από ποιον πολιτικό χώρο εκπέμπονται.

Ο Χριστόφιας είπε στην ίδια ομιλία ότι "Στοχεύσαμε η συνεισφορά των μισθωτών να είναι κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική για να υπάρχει επιμερισμός του κόστους από την επιβολή του μνημονίου ανάλογα με τα εισοδήματα. Στοχεύσαμε να σώσουμε το Συνεργατισμό που αποτελεί κατάκτηση για το λαό μας και τελικά τα καταφέραμε."

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει "απόβαση" στο νησί σήμερα με αντιπροσωπεία του δεν  έχει να πει τίποτα; Δεν έχει να πει δυο λόγια κριτικής για την πολιτική του ΑΚΕΛ που επιμέρισε το κόστος του μνημονίου σε όλους; Μήπως το ίδιο σχέδιο σκέφτεται να διαπραγματευτεί;

Χριστόφιας - Παπαρήγα
Στο πλαίσιο της "διεθνιστικής αλληλεγγύης" και του "προλεταριακού διεθνισμού" το ΚΚΕ δεν θα έπρεπε να ασκήσει συντροφική κριτική στο ΑΚΕΛ για τις αποφάσεις του; Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι υπάρχει η αυτοτέλεια των κομμουνιστικών κομμάτων γιατί θα τον παραπέμψω στα κείμενα των κλασσικών αλλά και στο άρθρο του Φλωράκη (12/1973, Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού).

Όμως, το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του ασχολείται με την Ε.Ε (σωστά), με τον Ιμπεριαλισμό (σωστά), με το ΝΑΤΟ (σωστά). Με τον Χριστόφια δεν ασχολείται που έβαλε την Κύπρο στο Μνημόνιο. Γιατί;

Η Αλ. Παπαρήγα με τον πρόεδρο του
ΑΚΕΛ Αντρ. Κυπριανού
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι::

Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της Κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδίζονταν.
Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο «όχι» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στον δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟϊκός «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».



Δείτε τις δυο ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Κύπρου αλλά και την δήλωση του Τσίπρα για το ίδιο θέμα.  Κουβέντα για την καταστροφική απόφαση Χριστόφια. Γιατί;


Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 16/3/2013

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο αποτελεί την αποθέωση της εγκληματικής πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας που στηρίζουν οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της Ευρώπης. Δείχνει την κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι υποστηρικτές της παντοδυναμίας των αγορών και του κεφαλαίου, που με τις πολιτικές τους φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού.
Η περίπτωση της Κύπρου μας δείχνει ξεκάθαρα το πώς οι φιλικές στα μνημόνια κυβερνήσεις, όπως αυτή του ομοϊδεάτη του κ. Σαμαρά, Προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, υποτάσσουν άλλη μια χώρα στο κλαμπ των αδιέξοδων μνημονίων, τα οποία όχι μόνο δεν απαντούν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά αποδομούν συνολικά την Ευρώπη.
Τέλος, αναρωτιόμαστε τι στάση κράτησε στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο για την Κύπρο και αν συμφώνησε με το κούρεμα των καταθέσεων.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 18/3/2013

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο καταδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ε.Ε. και την εμμονή τους στην καταστροφική στρατηγική των μνημονίων της λιτότητας και της χρεοκοπίας. Το κούρεμα των καταθέσεων συνιστά μια εγκληματική επιλογή, κοινωνικά άδικη, αλλά και αποσταθεροποιητική για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και συνολικά για την ευρωζώνη. Πρόκειται για κορύφωση στο ευρωπαϊκό μνημονιακό σήριαλ των αποσπασματικών λύσεων για κάθε χώρα, που παράγουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή, συνιστά πρόκληση η εγκληματική σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης. Δυο μέρες μετά την απόφαση και εξακολουθεί να κρύβεται, τηρώντας σιγή ιχθύος για τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup και τη δική της στάση. Έχει συναινέσει ή όχι στο έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού και συνολικά εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών; Οι κούφιες δηλώσεις συμπαράστασης και τα ευχολόγιά του κ. Σαμαρά προκαλούν το κοινό αίσθημα και χαρακτηρίζουν μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού.
Όσο δεν προωθείται μια ευρωπαϊκή συνολική λύση για τη ρύθμιση των χρεών, με κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από μια στρατηγική σύμπλευσης με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη όρθια από την κρίση είναι υψώνοντας μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και το κράτος πρόνοιας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  
 
 
Δήλωση Τσίπρα 19/3/2013
 
Είναι πλέον φανερό ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία πορεύεται ένα δρόμο που είναι πλέον ανοιχτά δρόμος ενάντια στους λαούς της. Η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης, με τις ευλογίες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, του κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, είναι μια στρατηγική αποικιοποίησης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι οι εκβιασμοί με βάση το χρέος, που ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα το είχαν εφεύρει προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.
Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής όμως ανοίγει πλέον τους Ασκούς του Αιόλου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αλλά συνολικά της Ευρώπης.
Η απόφαση αυτή πρέπει να ματαιωθεί, προτού γίνουν ανεπανόρθωτες οι ζημιές που θα προκαλέσει.
Η ελληνική πλευρά, δια του κ. Στουρνάρα και με τις εντολές του κ. Σαμαρά στήριξε αποφάσεις προκλητικές και απαράδεκτες.
Δεν δίστασε να συμφωνήσει σε κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων πολιτών, δημιουργώντας έτσι ένα απαράδεκτο δεδικασμένο για όσες χώρες βρίσκονται σε δημοσιονομικό κίνδυνο στην ευρωζώνη.
Με αυτήν την απόφαση ουσιαστικά αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη.
Και την αναλαμβάνει μάλιστα, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, εν κρυπτώ από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή των Ελλήνων.
Ζήτησα χθες με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει άμεσα ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την στάση της κυβέρνησης τη προηγούμενη Παρασκευή στο Eurogroup.
Δυστυχώς, αρνήθηκαν με φτηνές δικαιολογίες.
Η ουσία όμως παραμένει. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να συναινεί δίχως την ενημέρωση και την έγκριση της Βουλής, σε μια απόφαση που ουσιαστικά διαλύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θέτει σε τεράστιους κινδύνους το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
.
Καλούμε άμεσα τον πρωθυπουργό, που ουσιαστικά έχει την ευθύνη της απόρριψης αυτού του αιτήματος, να προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία, αύριο κιόλας, έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, όπως έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να πράξει.
Κατά τη δική μας εκτίμηση ο προφανής απώτερος στόχος της πολιτικής επιλογής στο Eurogroup δεν είναι η διάσωση της Κυπριακής οικονομίας, αλλά να επιβληθεί στην Κύπρο ένα καθεστώς απόλυτης οικονομικής κυριαρχίας, σε μια περιοχή μάλιστα ιδιαίτερης γεωπολιτικής αξίας.
Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές για εμάς ότι στοχεύουν να αποθηκεύσουν προκαταβολικά και τους ενεργειακούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός, αφού έδεσε τη χώρα στο μνημονιακό άρμα της κυρίας Μέρκελ, καταστρέφοντας όσα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα είχε αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, αφού αθέτησε κάθε υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση, λέγοντας μάλιστα «ουδείς αναμάρτητος», έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει ως ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ και τώρα αποδέχεται, αν όχι συνεργεί, στη νέα αποικιοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για μια ακόμη φορά, άλλωστε, αγνοεί και υποτιμά την αναγκαία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά και το ρόλο της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Υπάρχουν, όμως, και όρια στην ανοχή και στην αντοχή ενός λαού.
Καλούμε τη κυβέρνηση:
  • Έστω και εκ των υστέρων, να μην επικυρώσει μια απόφαση αποικιοποίησης της Κύπρου και διάλυσης της οικονομίας της.
  • Να ζητήσει άμεσα Έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια επιλογή.
Στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής, όποτε κι αν αυτή συγκληθεί, τις επόμενες ώρες ή μέρες, στηρίζεται όχι μόνον το μέλλον της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως και ολόκληρης της ευρωζώνης.
Το ηχηρό και περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού Κοινοβουλίου στα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής δημοκρατίας, θα είναι ταυτόχρονα και ΟΧΙ όλων των ευρωπαϊκών λαών σε έναν αδιέξοδο και αυτοκαταστροφικό για την Ευρώπη δρόμο.
Θα αποδείξει επίσης ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, υπάρχουν περιθώρια αντίστασης και διαπραγμάτευσης.
Άλλωστε και μόνο η απειλή αυτές τις τρεις μέρες καταψήφισης της απόφασης οδήγησε, ήδη, στην πρώτη υποχώρηση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν διαρκώς και να παίζουν με τη φωτιά, ας αναλογιστούν τώρα τις ευθύνες τους.
Και κυρίως να αναλογιστούν ότι εκτός από κυβερνήσεις του χεριού τους, όπως ήταν οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και οι λαοί, που δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί.
Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.
Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός θα δώσουν το έναυσμα για μια συνολική αντεπίθεση των λαών της Ευρώπης, στα καταστροφικά σχέδια της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ανοίγοντας το δρόμο για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: