Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η «σφαλιάρα» Σαμαρά διέλυσε τον Τατούλη: Απαρχή εξελίξεων από την «μάχη του λιγνίτη»

Σε στοιχείο που αποτελεί την αρχή γενικότερων εξελίξεων και τοπικά αλλά και στην Περιφέρεια, αναδεικνύεται "η μάχη του λιγνίτη".
Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να καταστήσει συνομιλητή του τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης προσπαθώντας να τον...
εκθέσει σχετικά με τη θέση του, έκοψε οριστικά τις γέφυρες που επιχειρούσε να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία.
Και ταυτοχρόνως... έριξε στη θάλασσα τους γεφυροποιούς και τους γελωτοποιούς της εξουσίας που προσπαθούν να επιβιώσουν ως αυλοκόλακες.
Ταυτοχρόνως η μετωπική επίθεση που επιχείρησε εναντίον του μητροπολίτη Μεσσηνίας, των κομμάτων και προσώπων κλόνισε ισχυρά και τα τελευταία ερείσματα που διέθετε στη Μεσσηνία φέρνοντας μάλιστα σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ που τον στήριξε.

Η ακατανόητη εμμονή του κ. Τατούλη με την υπόθεση εκμετάλλευσης των λιγνιτών παρά την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, τον οδήγησε σε κινήσεις που προκάλεσαν οργή στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιχειρήθηκε οργανωμένη υπονόμευση της παράταξης Δράκου σε μια προσπάθεια να ταχθούν υπέρ του λιγνιτωρυχείου σύμβουλοι από άλλους νομούς σε ένα "αντιμεσσηνιακό" μέτωπο. Οι πληροφορίες έφθασαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά τέθηκε ζήτημα πειθαρχίας και συμμετοχής όλων στη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια για το λιγνίτη. Και οι γέφυρες με τη Μεσσηνία κόπηκαν οριστικά όταν παρενέβη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που διακρίνεται για το εύρος και το ριζοσπαστικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων που κάνει σε μια σειρά κοινωνικά ζητήματα.
Η δήλωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Περικλή Μαντά που έγινε πριν την αναβληθείσα συνεδρίαση ήταν φανερό ότι απηχούσε τις απόψεις Σαμαρά, τον οποίο όμως επιχείρησε να εκθέσει ο περιφερειάρχης στην συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε μετά τη μυστική επίσκεψη στην περιοχή του λιγνιτωρυχείου. Την οποία θα πρέπει να τονίσουμε ότι γνώριζαν στην… Κόρινθο και την παρουσίαζαν από φιλικά προς τον περιφερειάρχη μπλογκ, ως… μεγαλειώδη πολιτική κίνηση, πριν πάρουν χαμπάρι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής ότι κάπου εκεί βρίσκονται ο κ. Τατούλης και αντιπεριφερειάρχες.

Στη συνέντευξη το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε στην επιστολή του περιφερειάρχη για το θέμα, παρουσιάστηκε ως… συμφωνία με την "επένδυση". Πρέπει να σημειωθεί ότι εξ όσων έχουν γίνει γνωστά δημοσίως μέχρι τώρα, φαίνεται ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν απάντησε στην επιστολή που θα έστελνε σε όλους ο περιφερειάρχης. Η επιλογή του κ. Σαμαρά ως στόχου τη στιγμή μάλιστα που συγκυβερνά με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, έκανε φανερούς τους στόχους του κ. Τατούλη προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού.
Μετά και τις εξελίξεις αυτές έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση και το ΠΑΣΟΚ κεντρικά αλλά και στη Μεσσηνία. Ενα πρώτο ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσει αν πλέον καλύπτει αυτές τις πρακτικές του περιφερειάρχη και την εμμονή του στο λιγνίτη που εκθέτει το κόμμα το οποίο τον στήριξε στις εκλογές. Παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει ταχθεί ουσιαστικά κατά της "επένδυσης" με τις δηλώσεις του τότε υφυπουργού Γιάν. Μανιάτη στη Βουλή. Τοπικά στελέχη και παράγοντες έχουν ταχθεί κατά του λιγνίτη με εξαίρεση τους περιφερειακούς συμβούλους που συνεχίζουν να σιωπούν και να κρύβονται πίσω από τον κ. Τατούλη ομολογώντας ανερυθρίαστα ότι έχουν άγνοια στοιχείων και προθέσεων. Πέραν των γενικών παλαιότερων τοποθετήσεων, το ΠΑΣΟΚ καλείται σήμερα να πάρει θέση και πρακτικά με την ψήφο και τη στάση των στελεχών του στο Περιφερειακό Συμβούλιο από όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο περιφερειάρχης στοιχίζοντας πίσω από την προσωπική του πολιτική τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός ότι κόπηκαν οι γέφυρες Τατούλη προς Σαμαρά, πιστοποιείται και από (μια ακόμη) τοποθέτηση του περιφερειάρχη για τα πολιτικά ζητήματα καθώς στο δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με κλιμάκιο της Task Force αναφέρεται πως ο κ. Τατούλης "συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό". Και επιτίθεται στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθεί η τριμερής κυβέρνηση συνεργασίας λέγοντας ότι "όλα τα μοντέλα εξόδου από την κρίση που έχουν μέχρι τώρα υιοθετηθεί έχουν αποτύχει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν σχέδια παραχώρησης σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πρόσθεσε ότι το εχέγγυο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ο ανιδιοτελής και ακομμάτιστος πατριωτισμός".

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε ανάρτηση μπλογκ που εκφράζει το περιβάλλον και τους σχεδιασμούς Τατούλη αναφέρεται: «Σύντομα θα μπει στην ατζέντα το καυτό θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και ο Σαμαράς θα έχει απέναντί του τον Τατούλη που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανοίξει πόλεμο σε αυτό το ενδεχόμενο».

Ανέστιος πολιτικά ο κ. Τατούλης συνεχίζει να ακροβατεί και από την υπεράσπιση του αστικού κόσμου περνάει στην απαξίωση των πολιτικών του εκφραστών, καλώντας το Ράιχενμπαχ να… απελευθερώσει τις περιφέρειες από τα δεσμά του κράτους για να εφαρμόσουν αυτές τις "μεταρρυθμίσεις" (του μνημονίου προφανώς). Επιχειρεί πλέον να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω τρόικας και οδηγεί σε περιδίνηση εκείνους που προσπαθούν μέσω της Περιφέρειας να διατηρήσουν την προσωπική τους παρουσία σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ μόνον συγκροτημένο κόμμα δεν θυμίζει.

Δεδομένων τούτων τίποτε δεν αποκλείεται για το μέλλον, το βέβαιο όμως είναι πως οι λιγνίτες θα αλλάξουν σημαντικά πολλά πράγματα στην Περιφέρεια σηματοδοτώντας την απαρχή ζυμώσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν σε διάφορα επίπεδα και με πολλές μορφές.


http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: