Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Δήμος Βέροιας: "Η ασυδοσία στην διαχείριση των απορριμμάτων θα σταματήσει"

Από τον δήμο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων: "Ο χρόνος που είχαμε, τελείωσε. Το τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια και στον Δήμο Βέροιας, είναι ένας μονόδρομος. Σε λίγες μέρες, κλείνει και η χωματερή στον Αλιάκμονα. Αυτό σημαίνει ότι όλα...τα σκουπίδια μας, θα μεταφέρονται σε άλλο Νομό, που διαθέτει νόμιμο ΧΥΤΑ. Αυτό πάλι, θα δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για πολλούς. Και την Διοίκηση και κάποιους πολίτες. Μέχρι σήμερα, ανεξέλεγκτα, ο οποιοσδήποτε, άδειαζε το οτιδήποτε οποτεδήποτε, κυρίως στην χωματερή του Αλιάκμονα. Ήταν και είναι για λίγες ημέρες, ανεξέλεγκτα από κάθε άποψη. Αυτό σταματά αμέσως, εάν δεν θέλουμε να μας επιβάλλεται κάθε ημέρα, πάνω από τριάντα χιλιάδες ΕΥΡΩ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το πρόστιμο, θα το πληρώνει ο Δήμος Βέροιας και κάθε άλλος Δήμος που δεν θα είναι σύμφωνος με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ήδη για παράδειγμα, στον Νομό Πιερίας, υπάρχει αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ και μόνον εκεί καταλήγουν τα οικιακά απορρίμματα ή οτιδήποτε άλλο που είναι για πέταμα. Και βέβαια, οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να πετάξει ακατάλληλα προϊόντα, θα τα πετάξει εκεί με το ανάλογο κόστος. Θα πληρώσει ανάλογα με το βάρος των προϊόντων που πετάει. Μάλλον όμως κάποιοι Δημότες, δεν κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης. Επειδή έχει κόστος στον ΧΥΤΑ στην Πιερία, μετέφεραν δεκάδες τόνους ακατάλληλων κονσερβών κομπόστας και αφού άνοιξαν λάκκο σε κάποιο χωράφι πίσω από την χωματερή του Μακροχωρίου που ήδη έκλεισε, θα τα έθαβαν. Στο ίδιο χωράφι, ήδη δημιουργήθηκε εδώ και πολύ διάστημα, ιδιωτική χωματερή. Κάθε είδους απορρίμματα, θάβονταν στο επίπεδο του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Καταστάσεις αδιανόητες. Η προσπάθεια του ενιαίου πλέον Δήμου Βέροιας, είναι συνεχής και καθημερινή ώστε, να σταματήσουν οι ακραίες συμπεριφορές που πλήττουν την Δημόσια υγεία και το περιβάλλον Σε αυτήν την περίπτωση, συνελήφθησαν από την Αστυνομία, δύο άτομα και οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτόφωρου. Διαδικασία επώδυνη και προσβλητική. Δεν επιχαίρει ο Δήμος με τέτοιες εξελίξεις, όμως εάν είναι απαραίτητο, θα τις επιλέγει.

Ο χρόνος που είχαμε τελείωσε και οι υποχρεώσεις μας, είναι πολύ συγκεκριμένες όπως συγκεκριμένα είναι και τα συμφέροντα του Δήμου Βέροιας. Πρόσφατα, συνελήφθησαν άλλοι, να μεταφέρουν σκουπίδια από την Θεσσαλονίκη στον Αλιάκμονα και διώχθηκαν. Τώρα από την Πιερία και συνελήφθησαν. Η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει αναγκαστικά και πρέπει να αλλάξει τώρα. Η ασυδοσία θα σταματήσει με κάθε τρόπο και μέσον.

Οι φιλότιμοι πολίτες, θα βοηθήσουν. Οι αδιάφοροι, θα υποχρεωθούν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να υποθηκεύσει την οικονομική θέση του Δήμου Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: