Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ;


Της Μαρούλας Πλήκα

Ημερομηνία σταθμός για το πολιτικό μέλλον του Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι η 5η Απριλίου, ημέρα εκδίκασης της έφεσης του νυν περιφερειάρχη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Τοπική Νέα Δημοκρατία και Συγγρού περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της δίκης, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο κ. Ψωμιάδης να εκπέσει από το...σημερινό αξίωμά του εξαιτίας των αμαρτιών που κουβαλά από τη νομαρχιακή θητεία του.
Να θυμίσουμε ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ως νομάρχης Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με τριετή αναστολή, διότι μείωσε δραματικά τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η διοίκηση του πρώην νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, που συνελήφθη να νοθεύει τα καύσιμα. Στις 5 Απριλίου ο περιφερειάρχης θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο, για να εκδικαστεί η έφεση που κατέθεσε για την πρωτόδικη απόφαση, ενώ είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναβολής της δίκης του λίγο πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ώρα της τελεσίδικης ετυμηγορίας πλησιάζει και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Π. Ψωμιάδης γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον ίδιο, εάν το εφετείο τον καταδικάσει έστω και με μικρότερη ποινή, κάτι που έγκριτοι νομικοί εκτιμούν ότι είναι το πιθανότερο.

Συμβουλές από συνταγματολόγο. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να ζητήσει την παύση του, αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι αιρετοί που καταδικάζονται τελεσίδικα για ποινικό αδίκημα χάνουν το αξίωμά τους. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανησυχεί σφόδρα για την έκβαση της υπόθεσής του και ήδη προετοιμάζεται. Όπως αποκαλύπτουν, ο Π. Ψωμιάδης ήδη έχει απευθυνθεί σε γνωστό συνταγματολόγο της Αθήνας, για να του χαράξει την υπερασπιστική γραμμή και έχει λάβει σχετική γνωμάτευση. Σύμφωνα με αυτήν σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης θα ισχυριστεί ότι αυτή αφορά αδίκημα που διαπράχθηκε, όταν ήταν νομάρχης, δηλαδή όταν κατείχε άλλο αξίωμα από αυτό που κατέχει και άρα δεν μπορεί να εκπέσει από το σημερινό. Το πόσο θα αντέξει αυτό το επιχείρημα ουδείς γνωρίζει, αφού η αιρετή περιφέρεια ως δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης και βάσει του “Καλλικράτη” είναι διάδοχος των νομαρχιών. Βέβαιο ωστόσο θεωρείται ότι σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης του για παράβαση καθήκοντος ο Π. Ψωμιάδης θα θελήσει να πάει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, για να κερδίσει χρόνο, μέχρι να εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Προετοιμάζεται και για τα χειρότερα... Πηγές της περιφέρειας αναφέρουν ότι ο Π. Ψωμιάδης προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον περιφερειακό θώκο. Εάν συμβεί αυτό, όλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Δύναμης” να εκλέξουν τον αδελφό του Διονύση, τον οποίο ήδη έχει ορίσει ως αντ’ αυτού. “Γαλάζιο” στέλεχος σχολίασε στη “Θ” ότι δεν είναι τυχαίο που ο περιφερειάρχης “βάφτισε” ως εντεταλμένους του και μάλιστα ανά νομό (κάτι που δεν προβλέπεται από τον “Καλλικράτη”) 43 συμβούλους της παράταξής του και σήμερα ελάχιστοι σύμβουλοι δεν φέρουν κάποιο τίτλο τιμής. “Είναι φανερό ότι θέλει να τους έχει όλους ευχαριστημένους, ώστε να τον στηρίξουν στα δύσκολα”, είπε χαρακτηριστικά το ίδιο πρόσωπο. Ωστόσο εκτιμά ότι ο Π. Ψωμιάδης αργά ή γρήγορα θα βιώσει το “δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται” και πως, εάν εκπέσει από περιφερειάρχης, θα προκύψουν και άλλοι μνηστήρες για την πλήρωση της θέσης του. “Δεν προετοιμάζεται μόνον ο Π. Ψωμιάδης ενόψει της 5ης Απριλίου αλλά και άλλοι εντός και εκτός περιφέρειας”, είπε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική τύχη της οικογένειας Ψωμιάδη απασχολεί τόσο τη Μητροπολίτου Ιωσήφ όσο και τη Συγγρού. Επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά υπαινίσσονται ότι πλησιάζει η ώρα που θα κλείσει το “κεφάλαιο Ψωμιάδης”, αφού σε κάθε περίπτωση ο νυν περιφερειάρχης δεν θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα…

Κρατάει χρόνια αυτή η δίκη

Ο Π. Ψωμιάδης κάθισε πρώτη φορά στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης στις 13 Φεβρουαρίου 2009, όταν κατηγορήθηκε από υπάλληλο της νομαρχίας για παράβαση καθήκοντος, επειδή πρόστιμα ύψους 87.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας για νοθεία καυσίμων σε πρατηριούχο μειώθηκαν στις 5.000 ευρώ! Τότε καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και άσκησε έφεση, η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε τρεις φορές. Η τελευταία αναβολή δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Π. Ψωμιάδης εμφανίστηκε στο δικαστήριο, όχι όμως και ο συνήγορός του, ο οποίος επικαλέστηκε ότι είχε άλλη υποχρέωση εκείνη την ώρα. Έτσι η εκδίκαση της έφεσής του αναβλήθηκε για τις 5 Απριλίου.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: