Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Αναπροσαρμόζεται από την 1/1/2011, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν ασφαλιστεί σε περισσότερα από ένα Ταμεία. Επαναπροσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων ...
υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης και από 15/7/2010 αλλάζει ο τρόπος διακανονισμού του ποσού των συντάξεων αναπηρίας

Με την εγκύκλιο αρ. 21 -11/3/2011 που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης διευκρινίζεται ο τρόπος εφαρμογής του νέου συστήματος.

Διατηρείται η αρχή της απονομής της σύνταξης από τον τελευταίο οργανισμό, εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλισή του 1500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή της υποβληθείσης αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.

Για την κρίση του δικαιώματος λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 40 μηνών ή 1000 ημερών εκ των οποίων οι 12 μήνες ή 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πραγματοποίησε τον απαραίτητο αριθμό ημερών εργασίας στον τελευταίο ασφαλιστικό οργανισμό, ή τις έχει πραγματοποιήσει αλλά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού, τότε δικαιούται να ζητήσει σύνταξη αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον οργανισμό στον οποίο πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης στον οποίον δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

*Ο ασφαλισμένος να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού.

*Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ασφαλιστικού οργανισμού.

*Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου ασφαλιστικού οργανισμού.

Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που αναλαμβάνει την απονομή της σύνταξης και με συντελεστή που προσαυξάνεται αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: