Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Συναγερμό στην ΕΕ και τάσεις αναθεώρησης της πυρηνικής πολιτικής της προκαλεί η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία. Στρες τεστ για τους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες και εξέταση της προοπτικής μιας Ευρώπης χωρίς πυρηνική ενέργεια, ζητεί η Κομισιόν.Ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία δηλώνει ότι προχωράει στην κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων,επικαλούμενη ασφάλεια υψηλών προδιαγραφών ....
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής στρες τεστ στους πυρηνικούς σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα στάνταρ ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρλένε Χόλτσνερ.

«Είναι μια ιδέα που χρειάζεται να εξεταστεί και πρέπει να συζητηθεί» δήλωσε η Χόλτσνερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει και της έκτακτης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας και εμπειρογνωμόνων για την πυρηνική ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Το θέμα των στρς τεστ για τους πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης «θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν το απόγευμα», κατέληξε η εκπρόσωπος.

Το πρωί της Τρίτης, ο αρμόδιος Επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ, είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει την προοπτική ενός μέλλοντος χωρίς πυρηνική ενέργεια.

Οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες οφείλουν να εξετάσουν εάν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί στο μέλλον από την πυρηνική ενέργεια, είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συγκάλεσε τη σημερινή συνάντηση για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπό τη σκιά της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης και καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την απόφαση για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών της σταθμών.

«Οφείλουμε επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν, εμείς στην Ευρώπη, στο ορατό μέλλον, μπορούμε να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Δεν υπάρχουν σχόλια: