Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΓΓΛΙΑ - ΝΕΟΓΝΟ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΥΞΗΣ!

Ένα βρέφος που γεννήθηκε νεκρό επανήλθε στη ζωή και επέζησε χάρη σε ένα ιατρικό θαύμα, στην «κατάψυξή» του για τρεις ημέρες, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.
Πρόκειται για την εννέα μηνών σήμερα Έλλα Άντερσον από την περιοχή του Κέιμπριτζ, η οποία βγήκε από τη μήτρα της μητέρας της χωρίς σφυγμό και χωρίς να αναπνέει. Ο γιατροί κατάφεραν να την..επαναφέρουν με διαδικασία ανάνηψης μετά από 25 λεπτά, γνωρίζοντας όμως ότι επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ο εγκέφαλός της δεν έπαιρνε οξυγόνο, με κίνδυνο ακόμα και αν κατάφερνε να επιβιώσει να μείνει εγκεφαλικά νεκρή.
Αμέσως όμως μετά την επαναφορά της στη ζωή, η μικρή Έλλα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ όπου χρησιμοποιείται μία καινούρια τεχνική, που βασίζεται στην απότομη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος των νεογνών, ώστε η λειτουργία μεταβολισμού του εγκεφάλου να παγώνει στην κυριολεξία, αφήνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο φυσικής αποκατάστασης της όποιας βλάβης είχε προκαλέσει η στέρηση οξυγόνου.
Το βρέφος τυλίχτηκε με μια ειδική κουβέρτα με παγωμένο νερό, με τη θερμοκρασία του σώματος να πέφτει στους 33 βαθμούς Κελσίου. Έμεινε έτσι επί τρεις ημέρες και στη συνέχεια άρχισε η σταδιακή αποκατάσταση της θερμοκρασίας του σώματος, κατά μισό βαθμό Κελσίου την ημέρα. Έπειτα από 11 ημέρες η μικρή Έλλα πήρε εξιτήριο και τώρα, μετά από εννιά μήνες, χρειάζεται μεν κάποιες φυσιοθεραπείες λόγω μικρών δυσκολιών στην κίνηση, αλλά οι μαγνητικές του εγκεφάλου δε δείχνουν καμία ανωμαλία.
Η τεχνική της ψύξης πήρε πιστοποιητικό ασφαλείας από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές μόλις το 2010 και ήδη χρησιμοποιείται σε μια στις εννέα περιπτώσεις νεογνών με στέρηση οξυγόνωσης εγκεφάλου, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 1000 νεογέννητα το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: