Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διαδικασίες που βρίθουν υπερβολών και καταχρήσεων που οδηγούν στη φυλάκιση αθώων, στη διενέργεια δυσανάλογων συλλήψεων και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνει στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης ο ..
Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Επικαλούμενος στοιχεία από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι κάθε μήνα εκδίδονται πάνω από 1.000 εντολές έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για υποθέσεις που αφορούν αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Μόνο η ΜΚΟ Fair Trials International έχει καταγράψει αρκετές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διωκόμενων οι οποίοι στη συνέχεια προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν οι υποθέσεις τους.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ τονίζει ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα της αποτελεσματικής προσφυγής του διωκόμενου εναντίον της απόφασης για την έκδοση του, καθώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ώρα της έκδοσης του εντάλματος μέχρι τη στιγμή της παράδοσης του διωκόμενου και ότι υπάρχει αδυναμία ακύρωσης ενός τέτοιου εντάλματος ακόμη και στις περιπτώσεις που ο διωκόμενος έχει επισήμως αθωωθεί.

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, καταλήγει ο Επίτροπος, να ενισχυθεί ο τομέας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής διερμηνείας και μετάφρασης του κατηγορητηρίου στα πλαίσια των ασκούμενων ποινικών διαδικασιών.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθιερώθηκε το 2002 ως απάντηση στον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών ενεργειών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, με στόχο να διευκολυνθεί η παράδοση ενός προσώπου από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε άλλο με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί η καταπολέμηση των σοβαρής μορφής διασυνοριακών εγκλημάτων.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ προσθέτει ότι παρά τα ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής του συστήματος, πληθαίνουν πανευρωπαϊκά οι φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στην καταχρηστική, υπερβολική και σε πολλές περιπτώσεις άδικη εφαρμογή του.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: