Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΣΤΟΚΑΤΖΙΔΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Ερευνα της ΕΣΕΕ καταδεικνύει ότι ο εμπορικός κόσμος θεωρεί ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία υπερκαταστημάτων και επιχειρήσεων stock & outlet κοντά ή και μέσα στα εμπορικά κέντρα είναι το μείζον πρόβλημα του κλάδου.
Τα συμπεράσματά της περιλαμβάνουν συντριπτικά ποσοστά - μήνυμα για την κατάσταση στον κλάδο:
95,5% τάσσεται κατά αλλαγής στις εξαιρέσεις της κυριακάτικης αργίας
87,40% εκτιμά ότι οι προσφορές σε προϊόντα (εκτός των περιόδων εκπτώσεων) πρέπει να είναι περιορισμένες και 70,27 % ζητά συγκεκριμένες περιόδους προσφορών δύο φορές ετησίως, ενώ 23,42%, τέσσερις φορές. Η διάρκειά αυτών των περιόδων θα πρέπει να είναι δεκαήμερη, λέει το 40,16%, ενώ 11 - 15 ημέρες προτείνει το 24,41% και 16 - 30 ημέρες το 14,17%
87,40%) θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εμπορικής χωροταξίας, με στήριξη των εμπορικών κέντρων των πόλεων και κριτήρια για τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και καταστημάτων stock & outlet
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε σχετικά ότι οι διατάξεις του Νόμου περί Επαγγελματικής Ελευθερίας αγγίζουν σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς χώρους, καθώς έχουν γενικό χαρακτήρα και για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος «σαρώνουν» σχεδόν όλους τους σωστούς και λάθος προστατευτικούς περιορισμούς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Ο Βασ.Κορκίδης ανέφερε ότι σε συνάντηση με το γ.γ. Εμπορίου Στ.Κομνηνό και τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντ.Ρόβλια, «υπήρξε διαβεβαίωση για αναθεώρηση και συμπλήρωση της επίμαχης διάταξης της ΚΥΑ 164 με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, και κατ' επέκταση των εκπροσώπων τους».

Βουτιά της απασχόλησης στα καταστήματα

Πάνω από ένας στους δέκα απασχολούμενους στα εμπορικά καταστήματα (πλην των υπηρεσιών που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τα ΙΧ) έχασε τη θέση εργασίας του το έτος που πέρασε, δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο γενικός δείκτης απασχολουμένων στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 9,9% το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2009.

Στα καταστήματα τροφίμων ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε κατά 7,3%.

Στα υπόλοιπα καταστήματα (εξαιρουμένου του κλάδου καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων) η πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτασε το 11,4%.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: