Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης εργατικού κόστους στη ζώνη του ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Αυξήθηκε κατά 1,6% ενώ στην Ευρώπη των 27, η ετήσια αύξηση ήταν στο 2%. Αντιθέτως στην χώρα μας ο σχετικός δείκτης κατρακύλησε...
Τα δύο βασικά «συστατικά» του εργατικού κόστους είναι οι μισθοί και τα μη μισθολογικά κόστη. Στην ευρωζώνη οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,4% το δ’ τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, και το μη μισθολογικό κόστος κατά 1,9%. Στην Ε.Ε. οι αυξήσεις στο ωρομίσθιο υπολογίζονται στο 2,1% και για το μη μισθολογικό κόστος στο 1,5%.

Η ανάλυση κατά τομέα δείχνει ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη βιομηχανία (1,7%), ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,6%) και τέλος οι κατασκευές (1,1%).

Μεταξύ των κρατών – μελών, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη αύξηση του εργατικού κόστους παρατηρείται στην Βουλγαρία (7,6%) και τη Ρουμανία (5,4%). Αντιθέτως, στην Ελλάδα, σημειώνεται πανευρωπαϊκά η μεγαλύτερη βουτιά του εργατικού κόστους (-6,5%) και μάλιστα με διαφορά από την Ουγγαρία που ακολουθεί (-2,3%).
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: