Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ:ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Χθες έκρηξη είχε σημειωθεί στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου. Επίσης σήμερα εντοπίστηκαν τα πτώματα ...
2.000 αγνοουμένων στην περιοχή Μιγιάκι στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων, από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, μπορεί να φτάσει και τις 10.000.
Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

Ωστόσο το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 3 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έπαθε περαιτέρω ζημιές, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας στο κανάλι τα Νέα του Κιότο, από τον ισχυρό μετασεισμό της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι "πολύ μικρή".

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από την συγκέντρωση υδρογόνου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης όπως αυτής του Τσερνομπίλ, καθώς όπως εξηγούν οι τεχνολογία των αντιδραστήρων είναι πολύ πιο προηγμένη όπως το ίδιο είναι και τα μέτρα ασφαλείας.

Όμως όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

"Περίπου 380.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

"Οι αρχές μετακίνησαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα", προσθέτει το Ocha.

Νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης σήμερα, βρέθηκαν σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, ενώ οι αρχές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής από το σεισμό της Παρασκευής.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: