Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΣΙΛΑ

Συγκεντρωμένοι στην Καβάσιλα είναι αυτή τη στιγμή οι αγρότες με παρεταγμένα τα τρακτέρ τους δίπλα στο δρόμο. Οι αγρότες της περιοχής είναι αγανακτισμένοι από την οικονομική κατάσταση που τους έχει οδηγήσει σε πλήρη ανέχεια, αδυναμία να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν τα ποιο στοιχειώδη της καθημερινότητάς τους.
Οι λόγοι είναι γνωστοί και συμπυκνώνονται στα τρία προϊόντα: Βαμβάκι, ροδάκινο, καλαμπόκι.
Στο βαμβάκι τα πράγματα είναι απελπιστικά αφού οι παραγωγοί τίποτα δεν γνωρίζουν σχετικά με τις τιμές που θα πληρωθούν. Οι έμποροι και οι εκκοκκιστές λένε ότι μπορούν πληρωθούν προκαταβολές της τάξης των 20 λεπτών ανά κιλό και βλέπουμε.
Για το ροδάκινο, που έχει παρέλθει η συγκομιδή του, οι τιμές που πήραν ήταν εξευτελιστικές και προβλέπεται να είναι δραματικές την επόμενη χρονιά. Εξ άλλου το προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου!
Για το καλαμπόκι τι να πει κανείς. Οι αγρότες πούλησαν ως και 10 λεπτά το κιλό όταν πέρσι πουλούσαν με 27 λεπτά το κιλό. Πλήρης καταστροφή δηλαδή.
Έ, μετά από όλα αυτά οι αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ τους έξω. Η συνέχεια θα δείξει τι θα καταφέρουν.
Να σημειώσουμε ότι στην συγκέντρωση των αγροτών αυτή τη στιγμή είναι παρούσα η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Αντιγονιδών Άννα Λαμπίρη που συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα τους.
ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ
Συνάντηση με παραγωγούς βάμβακος και καλαμποκιού του Νομού μας είχε σήμερα ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, παρουσία του Διευθυντή Γεωργίας Δημήτρη Σεργίου. Οι παραγωγοί ενημέρωσαν το Νομάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεαματικά χαμηλότερες φετινές τιμές του βάμβακος και του καλαμποκιού.
Ο Νομάρχης τόνισε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και στηρίζει τους παραγωγούς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους. Επικοινώνησε με το Υπουργείο ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού, ενώ πρότεινε την άμεση σύγκλιση σύσκεψης εμπόρων και εκκοκκιστών της περιοχής για τη συζήτηση του θέματος, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη σοδειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: