Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

YΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ "ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ"

Για υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορεί με ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας «Πολίτες σε Δράση». Από την κριτική των «Πολιτών σε Δράση δεν ξεφεύγει ούτε ο Νομάρχης και η παράταξη της πλειοψηφίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Διοικητική Μεταρρύθμιση και η Κυβέρνηση φανερώνει το πραγματικό της πρόσωπο. Με το υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο ''Ενίσχυση διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις'' και ειδικότερα για τα άρθρα 8 έως 13, η οικονομική λειτουργία των Δήμων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, υπάγεται σε Διυπουργική Επιτροπή η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να τροποποιεί τους προϋπολογισμούς τους ή να διακόπτει την κρατική επιχορήγηση τους. Καταργείται έτσι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε μια στιγμή που συζητάμε:
· Για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση με Διοικητική Αποκέντρωση .
· Για Δήμους και Περιφέρειες που να έχουν αρμοδιότητες και πόρους.
· Για ένα Κράτος στρατηγείο.
· Για μία νέα οριοθέτηση των διαφόρων επιπέδων εξουσίας …
Η Κυβέρνηση φανερώνει τις αληθινές της προθέσεις. Όχι μόνο δεν προτίθεται να ενισχύσει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς αλλά απεργάζεται πράξεις περαιτέρω αποδυνάμωσης, τινάζει στην αέρα την όποια συζήτηση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση. Επιβεβαιώνει πολύ γρήγορα την πεποίθηση πολλών από εμάς οτι:
· Μεθοδεύει μια κατ επίφαση Διοικητική Μεταρρύθμιση για λόγους επικοινωνιακούς και εκλογικούς
· Επιδιώκει να ελέγξει Δήμους και Νομαρχίες ως φέουδα της σε ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης
· Επαναφέρει ουσιαστικά τον έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ
· Αποδεικνύει τελικά ότι δεν πιστεύει και ότι φοβάται την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Και ενώ διακυβεύεται η ύπαρξη και το μέλλον την Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ο Νομάρχης και η πλειοψηφία δείχνουν να μην γνωρίζουν ή να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Γιατί σε ποια άλλη περίπτωση θα ήταν πιο αναγκαίο ένα έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο , που θα διαδήλωνε την απόλυτη άρνηση του και την αντίσταση του στα κυβερνητικά σχέδια. Επιβεβαιώνουν και αυτοί σε τοπικό επίπεδο, ότι δεν πιστεύουν στον Θεσμό και τις δυνατότητες του. Ότι διεκπεραιώνουν κομματική αποστολή και δεν έχουν αυτοδιοικητική συνείδηση. Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Παράταξης « Πολίτες σε Δράση » πιστοί στις αρχές της αυτοδιοίκησης δηλώνουμε ότι :
· θα σταθούμε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού
· θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για την πορεία του ζητήματος
θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διαφύλαξη των κατακτήσεων και την ολοκλήρωση του Θεσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: