Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Στο ευρωκοινοβούλιο η μόλυνση της Τάφρου 66

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Kώστα Δρούτσα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την μόλυνση της τάφρου 66 και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ΕΕ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η ανεξέλεγκτη ρίψη ανεπεξέργαστων εργοστασιακών αποβλήτων στην τάφρο 66 του Δήμου Ειρηνούπολης (Ν. Ημαθίας) προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή και την υγεία των κατοίκων. Tα εργοστάσια μεταποίησης ροδάκινου των νομών Ημαθίας και Πέλλας διαθέτουν συστήματα βιολογικού καθαρισμού αλλά δεν τα λειτουργούν, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, διοχετεύοντας τα απόβλητα στην τάφρο. H αυθαιρεσία αυτή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα: τα νεκρά ψάρια ανέρχονται σε χιλιάδες, το νερό της τάφρου μολύνεται και η δυσοσμία είναι αφόρητη. Tα νερά της τάφρου 66 χύνονται στον Αλιάκμονα, πηγή υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης και καταλήγουν στο Δέλτα Αλιάκμονα-Αξιού (περιοχής προστατευόμενης από την Συνθήκη Ραμσάρ) επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου. Επιπλέον, από τα νερά αυτά γίνεται η άρδευση των χωραφιών της ευρύτερης περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και την δημόσια υγεία.
Ερωτάται η Επιτροπή εάν σκοπεύει να λάβει μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση της Tάφρου 66 από τις βιομηχανικές αυθαιρεσίες να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή και να προστατευθεί η δημόσια υγεία;»
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: