Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΨΟΝΙΑ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΚΑΨΟΝΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Η αυταρχικότητα και τα καψόνια σε βάρος των φαντάρων, συνεχίζουν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στο 2/39 ΚΕΝ Μεσολογγίου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες από το πρώτο γράμμα μας και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μας για την τελετή ορκωμοσίας μας, ο ταγματάρχης
Γεράσιμος Λύτρας απέδειξε για άλλη μια φορά τον χαρακτήρα του με την ρατσιστική του συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους μας. Χαρακτηριστικά, τη μια μέρα έβαλε συναδέλφους μας να τρέχουνε από την μια άκρη στρατοπέδου στην άλλη, διατάσσοντας τους κατά λέξη « Ξεκινήστε.. Πύλη, Εκκλησία ΤΩΡΑ». Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι οι συνάδελφοι μας κουνήθηκαν κατά την διάρκεια του διαγγέλματος της προσοχής. κ Λύτρα, αυτό είναι μέρος της εκπαίδευσης μας ή μήπως αποτελεί συλλογικό καψώνι; Δεν είναι παράνομο σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Κανονισμό, το Ατομικό Παράπτωμα να μετατρέπεται σε Συλλογική Ποινή;

Την επόμενη ημέρα ο παραλογισμός του ταγματάρχη μας κορυφώθηκε όταν απειλώντας τους μουσουλμάνους συναδέλφους μας, τους διέταξε να μάθουν ελληνικά σε ΔΩΔΕΚΑ ΩΡΕΣ, επειδή αρκετοί από αυτούς δε μπορούσαν να φωνάξουν τον όρκο με σωστή προφορά. « ΕΧΕΤΕ ΔΩΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», τους διέταξε ρωτώντας τους παράλληλα αν είναι ή όχι Έλληνες στρατιώτες σε Ελληνικό στρατόπεδο. Παρόλα αυτά ο όρκος μοιράστηκε στους συναδέλφους μας δώδεκα ώρες μετά.

Και επίσης, πείτε μας κύριε Λύτρα, αληθεύουν οι πληροφορίες πως όταν λείπαμε με την άδεια ορκωμοσίας μας, μαζέψατε τα στελέχη και τους διατάξατε να εντείνουν τον αυταρχισμό και τα καψώνια ως απάντηση στο προηγούμενο γράμμα μας που βγήκε στην δημοσιότητα; Δεν είναι παράνομη σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Κανονισμό η Εκδικητική συμπεριφορά των ανωτέρων προς τους υφιστάμενους τους;

Στην επιστολή καταγγελίας υπήρχε πλήρης αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στο στρατόπεδο πέρα του ορθογραφικού λάθους στην απόσταση της πορείας που πραγματοποιήσαμε κατά την εκπαίδευσή μας (8 και όχι 30 χιλιόμετρα).

Κάτι που έδωσε πάτημα σε αρκετούς για αρνητικά σχόλια, αγνοώντας επιδεικτικά τις πραγματικές καταγγελίες των φαντάρων και αναπαράγοντας λογικές και ιδεολογήματα του στυλ «έτσι είναι ο στρατός, ο στρατός σας κάνει άντρες» κτλ.

Δηλαδή ταγματάρχη Γερ.Λύτρα, το να εκμεταλλεύεσαι τη θέση σου στην ιεραρχία για να τρέχεις τους φαντάρους και να τους καταπιέζεις είναι αντρίκια συμπεριφορά; Γιατί εμείς αλλιώς το ονομάζουμε.

Απέναντι σε όλες αυτές τις λογικές, εμείς τους απαντάμε με την καθημερινή μας πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων, την αμφισβήτηση των αυθαιρεσιών, της εθνικιστικής προπαγάνδας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Μονόδρομος για εμάς η απαίτηση για Ελεύθερο Συνδικαλισμό των Φαντάρων και η ανάπτυξη κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό.

Υστερόγραφο:
Όσο και αν φαντάζει οξύμωρο, η συμπεριφορά του Ταγματάρχη Γερ.Λύτρα δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τους συναδέλφους φαντάρους.
Κυρίως προσβάλλει το ΓΕΣ και τον Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη, αφού γνωρίζουμε ότι μετά την αρχική μας καταγγελία έγινε παρέμβαση από το ΓΕΣ και το γραφείο του ΥΕΘΑ.
Όμως ο ταγματάρχης Γερ. Λύτρας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις υποδείξεις των ΓΕΣ-ΥΕΘΑ, αδιαφορεί για τους νόμους και τον Στρατιωτικό Κανονισμό, ενώ η επιχείρηση εκδίκησης και πειθάρχησης των συναδέλφων φαντάρων ήταν μια τρύπα στο νερό.

Ξανά το όνομα του και οι αυθαιρεσίες του βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ξανά θα τρέχει ως «δαρμένο σκυλί να γλύψει τις πληγές» που δημιουργεί η αυταρχική και προβατική του δράση, πρώτα από όλα στην καριέρα του.
Εμείς απολαμβάνουμε να μας παίρνει τηλέφωνο και να μας κλαίγετε..
Τι λέξη ΝΤΡΟΠΗ όμως πότε θα τι μάθει;
Κύριοι του ΓΕΣ και του ΥΕΘΑ να χαίρεστε τον ταγματάρχη Γερ.Λύτρα και τον κάθε Λύτρα!!!
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Αναδημοσίευση της αρχικής καταγγελίας:
ΣΤΟ ΚΕΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΕΝΤΟΜΑ ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΛΕΊΠΟΥΝ ΚΑΨΟΝΙΑ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Σε ένα πολυδιαφημισμένο και πρόσφατα «ανακαινισμένο» στρατόπεδο από την πρώτη μέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις 1ου παγκοσμίου πολέμου.
Από τη μία, υπάρχει ένα μαγειρείο και εστιατόριο μακριά από οποιαδήποτε συνθήκη υγιεινής με βρώμικα σκεύη, δίσκους που έχουν υπολείμματα φαγητού από την προηγούμενη μέρα, άπλυτα ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, με έντομα μέσα στο φαγητό όπως κάμπιες, μύγες και άλλα παρόμοια, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μικρή ποσότητα φαγητού που σερβίρεται πχ ένα μπιφτέκι με 4 πατάτες μετρημένες και 5-6 κομμάτια ντομάτας για σαλάτα.
Απ' την άλλη οι τουαλέτες είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση με το μεγαλύτερο ποσοστό να μην λειτουργούν, είτε είναι βουλωμένες είτε έχουν χαλασμένα καζανάκια κτλ και χωρίς να απολυμαίνονται σωστά γιατί υπάρχει έλλειψη χλωρίνης και άλλων απορρυπαντικών, γαντιών και λάστιχου.
Την ίδια στιγμή δίπλα στο θερινό καψιμί έχει δημιουργηθεί μια αυτοσχέδια χωματερή που είναι μια τεράστια εστία μόλυνσης!
Οι θάλαμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι, στοιβάζονται από 45 άτομα και πάνω, οι οποίοι είναι βρώμικοι και παρατημένοι.
Υπάρχει επίσης ένα ιατρείο το οποίο υπολειτουργεί, με ελάχιστα φάρμακα και εξοπλισμό και με έλλειψη προσωπικού.
Αυτή η κατάσταση υπάρχει και είναι ανέφικτο να αλλάξει παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων μας να είναι όλα καθαρά και βιώσιμα για όλους.
Από την πρώτη μέρα της στράτευσής μας κληθήκαμε να καλύψουμε εμείς οι ίδιοι την έλλειψη προσωπικού και την ανοργανωσιά με άπειρη δουλειά γραφείου πχ συνεντεύξεις, ιατρικά τεστ, διανομή ιματισμού, αντικατάσταση του αναγκαίου προσωπικού με πάρα πολλές ώρες εργασίας κάτι που ισχύει ακόμη και τώρα. Πολλοί φαντάροι είναι κλεισμένοι σε γραφεία κάνοντας πολύωρη δουλειά καλύπτοντας τις κενές θέσεις σε προσωπικό.
Η εκπαίδευση μας από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν γεμάτη ακρότητες και καταπάτηση του ωραρίου εις βάρος του ελεύθερου χρόνου πχ χαλάρωση, ατομική υγιεινή κτλ. Με τρανταχτά παραδείγματα το έρπινγκ μέσα σε πέτρες και αγκάθια 6 φορές σ΄ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ τη μέρα που πήγαμε για βόλεϊ παρόλο που βρισκόμασταν από τα ξημερώματα μέχρι αργά το μεσημέρι μέσα στον ήλιο χωρίς κανένα διάλλειμα και μετά από πορεία 8 χλμ δεν μας έδωσαν ούτε καν νερό!
Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά του ταγματάρχη ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΥΤΡΑ ο οποίος πέρα από τα ρατσιστικά και υβριστικά σχόλια απέναντι στους φαντάρους πχ το ότι πολλοί από εμάς είναι "κατεστραμμένοι" και θα παραμείνουν "κατεστραμμένοι" και μετά το στρατό. Πέρα από αυτά προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους φαντάρους για την προσωπική του ανέλιξη και την εμφάνισή του σαν ένας "σκληρός" ταγματάρχης έκανε καψόνι και έβαλε όλο το τάγμα εν ώρα αναφοράς και ενώ δεν προβλεπόταν, να τρέξει με πλήρη εξάρτιση και οπλισμό στο στίβο του στρατοπέδου, μέσα στον ήλιο επειδή κάποιος αλλοδαπός συνάδελφος δεν αντιλήφθηκε το πρόσταγμά του. Επίσης, την πιο δύσκολη και κουραστική μέρα της εκπαίδευσής μας, όπου κάποιοι φαντάροι είχαν εμφανίσει προβλήματα υγείας λόγω της εξουθενωτικής εκπαίδευσης πήγε στα ιατρεία και έδιωχνε στέλνοντας πάλι πίσω στην εκπαίδευση τους φαντάρους που είχαν μαζευτεί εκεί για να δουν το γιατρό.
Μεγάλη έκπληξη για εμάς ήταν επίσης όταν κληθήκαμε να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση για την ΕΛΔΥΚ. Ο αρμόδιος υπολοχαγός σε ερωτήσεις των φαντάρων συναδέλφων στο αν είναι υποχρεωτική η θητεία στην Κύπρο και που αυτό προβλέπεται ψευδόταν ανοιχτά ότι " σαφώς και είναι υποχρεωτική και αν δεν ήταν ποιοι θα πήγαιναν" ότι "όπως είναι και μια μετάθεση στο Σουφλί το ίδιο είναι και μια μετάθεση στην Κύπρο" και ότι " πουθενά δεν προβλέπεται η άρνηση της θητείας στην Κύπρο".
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε ένα ρεύμα παραπονούμενων φαντάρων οι οποίοι βγήκαν ανοιχτά στην αναφορά του λόχου παραπονούμενοι για τις συνθήκες υγιεινής, εστίασης και εκπαίδευσης και εντελώς παράνομα, δεν τους άφησαν να βγουν ανοιχτά στην αναφορά του τάγματος να το αναφέρουν. Απλά μεταφέρθηκαν τα παράπονα τους στον ταγματάρχη ο οποίος είπε ότι από Δευτέρα θα έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα αυτά και εφοδίασε άμεσα τις τουαλέτες με τα απαραίτητα υλικά.
Ενώ λοιπόν υπήρχε συνέχεια η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά, μπροστά σε μια πρωτοβουλία των φαντάρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών δεν μπόρεσαν να αρνηθούν. Πολλοί θεωρούσαν ότι υπήρχε άγνοια και αδιαφορία από τη μεριά της διοίκησης του ΚΕΝ για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι οι νεοσύλλεκτοι, ενώ όπως φάνηκε, ήταν μια απλή εντολή να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.
Έπρεπε οι φαντάροι να δώσουν μάχη, να διεκδικήσουν με αγωνιστικό τρόπο, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα και οι πλέον αυτονόητες υποχρεώσεις της διοίκησης της μονάδας, του ΥΕΘΑ και του ΓΕΣ προς τους εκατοντάδες φαντάρους που κατατάχθηκαν για να εκπληρώσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Όμως έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι το βύσμα που θα μας σώσει, ούτε η αντίληψη «άστο να περάσει». Μόνο η συλλογική αμφισβήτηση του Παραλόγου τη Θητεία και οι αποφασιστικές αντιστάσεις των συναδέλφων στρατιωτών μπορούν να υπερασπίσουν τα κοινά μας δικαιώματα.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: