Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Μιχάλης Χαλκίδης : «Οι κονσερβοποιίες να εξοφλήσουν άμεσα τους ροδακινοπαραγωγούς»

Τις επιχειρήσεις μεταποίησης συμπύρηνων ροδάκινων, οι οποίες δεν προτίθενται να εξοφλήσουν άμεσα τα οφειλόμενα στους αγρότες, καταγγέλλει ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Χαλκίδης. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, έχει ενημερώσει ήδη σχετικά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντό.
Ο κ. Χαλκίδης υπογραμμίζει την θετικότατη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις κονσερβοποιίες και τη στήριξη που είχαν. Όπως τονίζει στη δήλωσή του, αν δεν πληρωθούν οι αγρότες πριν τις γιορτές για το σύνολο των ροδάκινων που παρέδωσαν, οι αντιδράσεις δε θα περιοριστούν σε επίπεδο καταγγελιών.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Χαλκίδη έχει ως εξής:

«Με λύπη και αγανάκτηση πληροφορούμαι ότι οι κονσερβοποιίες που παρέλαβαν από το καλοκαίρι τα συμπύρηνα ροδάκινα των αγροτών της περιοχής, προσανατολίζονται ενόψει των εορτών, να πληρώσουν έναντι των χρημάτων που οφείλουν στους αγρότες το 50 %, το οποίο αντιστοιχεί σε 12 λεπτά περίπου ανά κιλό. Οφείλουν να εξοφλήσουν αυτά που εδώ και σχεδόν μισό χρόνο τους χρωστούν, δείχνοντας στοιχειώδη συμπεριφορά ανθρωπιάς και κατανόησης.
Έχω μάθει να μην κρύβω τα λόγια μου και δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος, ούτε να σιωπήσω, μπροστά σ΄ αυτή την ανάλγητη στάση αυτών των επιχειρήσεων.
Είναι αδιανόητο αλλά και ενδεικτικό αχαριστίας να σχεδιάζουν σήμερα τα κονσερβοποιεία και οι επιχειρηματίες τους να πληρώσουν ψίχουλα στους ροδακινοπαραγωγούς, όταν είναι αυτοί που ευνοήθηκαν και ενισχύθηκαν από πρόσφατες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, καθώς:
·Έλαβαν τις εγγυήσεις του Δημοσίου που ζήτησαν έναντι των χρεών τους και μάλιστα επίκειται και η παράταση της ισχύος αυτών των εγγυήσεων.
·Ρυθμίστηκαν τα χρέη τους και έλαβαν τις χρηματοδοτήσεις που ζήτησαν από την Αγροτική Τράπεζα.
·Εντάχθηκαν σε προγράμματα ΛΑΕΚ και χρηματοδοτήθηκαν μέσω αυτών.
·Είχαν πάντοτε την ευμενή αντιμετώπιση της Κυβέρνησης για όλα τα προβλήματά τους και την αμέριστη συμπαράστασή της.
·Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω δημόσια αυτή τη συμπεριφορά, κάτι που ήδη έκανα στη συνάντηση που είχα σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κοντό.
Ταυτόχρονα είναι υποχρέωση η ενημέρωση της κοινής γνώμης της Ημαθίας και όχι μόνο, για τη συμπεριφορά αυτών των λίγων που με τη στάση τους δυναμιτίζουν ολόκληρη τη ζωή του τόπου.
Η καταγγελία είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς. Να είναι σίγουροι οι κονσερβοποιοί ότι αν επιμείνουν στη στάση τους και δεν εξοφλήσουν τα οφειλόμενα στους αγρότες πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, θα αντιμετωπίσουν ραγδαία κλιμάκωση των αντιδράσεων και παρεμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: