Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / Τ. Κανταράς

του Τ. Κανταρά*
Μέσα στα πολλά λόγια του αέρα, που μας αφιέρωσε ο πρωθυπουργός της χώρας και συγκυβερνήτης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, προχτές από το βήμα της ΔΕΘ, ελάχιστα ήταν αυτά που αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσοκόμους και όλους τους εμπλεκόμενους στον παραγωγικό μόχθο.

Η αναφορά του περικλείονταν, στο παρακάτω συγκλονιστικό απόσπασμα των...
70 λέξεων. 
«Και για την αγροτική παραγωγή ιδιαίτερα, πολύ μεγάλη σημασία έχει το αγροτικό κόστος. Που πρέπει να το δούμε συνολικά και να το μειώσουμε συστηματικά. Και στα επιτόκια των αγροτικών δανείων και στο κόστος ενέργειας με την κάρτα πετρελαίου που θα είναι έτοιμη από τα μέσα της επόμενης χρονιάς και το ασφαλιστικό κόστος των νόμιμων ξένων μετακλητών εργατών, και στη διαχείριση του νερού. Αυτό είναι ολόκληρο το αγροτικό πακέτο, που το αντιμετωπίζουμε. Μαζί με τους αγρότες βήμα- βήμα. Και στο σημείο αυτό να πω, πως η Ε.Ε θα καλύψει όλες τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα»

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μας πούνε σίγουρα, η κ, Βούλτεψη και οι λοιποί επικοινωνιολόγοι του κ. Σαμαρά, πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπε τίποτα στον προγραμματικό του λόγο! Δεν γνωρίζουμε αν το παραπάνω απόσπασμα της ομιλίας του κ. Σαμαρά, δόθηκε ως «βοήθεια- σημείωμα», από τον καθ ύλη αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Κουκουλόπουλο, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η από τον αντίστοιχο υπεύθυνο της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί του η δε έχουν ενημερωθεί καθόλου για τα δραματικά προβλήματα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής, οπότε μάλλον ζούνε σε άλλο κόσμο, η τα γνωρίζουν, ως οφείλουν να τα γνωρίζουν και τα έχουν γράψει στα γνωστά μέρη απόκρυψης!
Δεν άκουσε ο κ. Πρωθυπουργός από τον υφιστάμενο του κ. Κουκουλόπουλο, για τις εξισωτικές αποζημιώσεις που περικόπτονται, σε ποσοστά άνω του 80%; Για να μας εξηγήσει, τι θα κάνει η κυβέρνηση του.

Δεν ενημερώθηκε ο κ. Πρωθυπουργός από τον υφιστάμενο του, για την απένταξη 11 εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Έτσι ώστε να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους, πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το καυτό αυτό πρόβλημα. Θέμα που αφορά την σημερινή, αλλά και την νέα ΚΑΠ.

Δεν άκουσε τίποτα, ο κ Πρωθυπουργός για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, που θερίζει τις μονάδες κτηνοτροφίας όλης της χώρας; Θα περιμένανε όλοι, μια απάντηση.

Εξάλλου μόλις προχτές οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι, επισκέφτηκαν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η επικράτεια του οποίου, στενάζει υπό το βάρος αυτών των προβλημάτων και όφειλε ο υπουργός Μ/Θ, να τον είχε ενημερώσει λεπτομερώς.
Αντί για όλα αυτά ο πρωθυπουργός ως ο Έλλην πρωθυπουργός, της κλασσικής ελληνικής σχολής, των πρωθυπουργών που ευθύνονται για την καταστροφική πορεία αυτού του τόπου, που οι πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, έφεραν το ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα στο 3,5%, που μείωσαν τον ενεργό αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό στις 650 χιλιάδες, που «πέτυχαν» να έχει εγκαταλειφθεί το ¼ των γεωργικών εκτάσεων, ακολούθησε την πεπατημένη! Υποσχέθηκε αέρα κοπανιστό. Με την ευγενική υποστήριξη μάλιστα της Ε.Ε, που δήθεν θα καλύψει όλες τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο!
«Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» που έλεγε παλιότερα ο κ. Χατζηγάκης, τώρα θα τα φέρει ο κ. Σαμαράς μέσω της Ε.Ε. Ας κοιμούνται ήσυχοι οι παραγωγοί.
Είναι εξασφαλισμένοι. Γι αυτό με το έτερο Ουκρανομάχο κ. Ε. Βενιζέλο, προχωρούν ακάθεκτοι και στη στήριξη του δεύτερου πακέτου κατά της Ρωσίας!
Δήλωσε από την ΔΕΘ ο κ. πρωθυπουργός, « ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην πρωτογενή παραγωγή και ότι μεγάλη σημασία έχει το αγροτικό κόστος, που πρέπει να το μειώσουμε συστηματικά».

 Και δεν μας είπε, πως και πότε θα γίνει αυτό το θαύμα. Πως θα μειωθεί το κόστος παραγωγής; Με τις πολιτικές των μνημονίων;
Με την συνεχιζόμενη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ, με τον ΦΠΑ των εφοδίων, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη; Με τις υπέρογκες τιμές των φαρμάκων; Με την εγκατάλειψη των παραγωγών στο έλεος των ασθενειών και των καιρικών συνθηκών; Με το τεράστιο κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου;
Με την αδιευκρίνιστου περιεχομένου, νέα εξαγγελία της κάρτας πετρελαίου;
Η στάση του κ. πρωθυπουργού και των μνημονιακών υφιστάμενών του στην Έκθεση, είναι μια στάση εμπαιγμού και απαξίωσης των βιοπαλαιστών του πρωτογενούς τομέα. Υπάρχει όμως δυστυχώς γι αυτόν, μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν!
Τώρα πια οι άνθρωποι της υπαίθρου, γνωρίζουν και από κάρτες και από επαναλαμβανόμενες παλιές εξαγγελίες.
Τώρα πια, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι άλλες συναφείς κατηγορίες παραγωγών, έγιναν σοφότεροι. Γνωρίζουν πολύ καλά, τις «κλασσικές μαυρογιαλούρικες σπουδές» των Ελλήνων πρωθυπουργών!
Και στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα! Τέλος χρόνου κ. Σαμαρά!


* Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: