Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: Να μην εκδοθεί στη Γερμανία η αγωνίστρια Gulaferit Unsal - Να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η έφεση της Gulaferit Unsal κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία διατάσσεται η έκδοσή της στη Γερμανία.
Κι όμως τίποτα δεν δικαιολογεί την έκδοσή της.
Με βάση το ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών, η Gulaferit Unsal κατηγορείται για συμμετοχή....
σε “τρομοκρατική οργάνωση” με μόνο τεκμήριο τη νόμιμη πολιτική της δραστηριότητα, δηλαδή την πώληση περιοδικών και τη συμμετοχή της σε καμπάνιες αλληλεγγύης σε τούρκους πολιτικούς κρατούμενους.

Η δίωξη πολιτών που αναπτύσσουν νόμιμη πολιτική δραστηριότητα με βάση την εικαζόμενη συμμετοχή τους σε οργανώσεις που αυθαίρετα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν ως “τρομοκρατικές”, είναι δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα και αντιβαίνει στην αρχή του ποινικού δικαίου ότι αυτό που διώκεται είναι οι πράξεις και όχι οι πεποιθήσεις. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το γερμανικό ένταλμα αφορά στο χρονικό διάστημα 2003-2011, χρόνο κατά τον οποία η Gulaferit Unsal αποδεδειγμένα βρισκόταν στην Τουρκία.

Η έκδοση του τουρκάλας αγωνίστριας στη Γερμανία καθιστά σχεδόν βέβαια την περαιτέρω έκδοσή της στην Τουρκία. Στη χώρα δηλαδή που συνεχίζει να φυλακίζει πολιτικούς κρατούμενους σε φυλακές απομόνωσης τύπου F, που έχουν καταγγελθεί βάσιμα από πολλές πλευρές ως μετεξέλιξη των “λευκών κελιών”. Η σοβαρή απειλή άδικης φυλάκισής της υπό συνθήκες ψυχολογικού και σωματικού βασανισμού της καθιστά το αίτημα για τη μη έκδοσή της ακόμα περισσότερο επιτακτικό.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η Gulaferit Unsal έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, η οποία - αν εκτελεστεί το αίτημα έκδοσης - δεν πρόκειται ποτέ να εξεταστεί.

■ Υποστηρίζουμε ότι η νόμιμη πολιτική δραστηριότητα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως συμμετοχή σε “τρομοκρατική οργάνωση”.

■ Εκφράζουμε την έντονη δυσπιστία μας στις λίστες “τρομοκρατικών οργανώσεων” που με πλήρη αδιαφάνεια έχουν συντάξει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

■ Αντιστεκόμαστε σε κάθε ενέργεια που ενέχει τον κίνδυνο να επιστρέψει η Gulaferit Unsal στην Τουρκία, όπου διατρέχει σοβαρό κίνδυνο άδικης φυλάκισης υπό απάνθρωπες και βασανιστικές συνθήκες.

■ Είμαστε αντίθετοι στην έκδοση της Gulaferit Unsal στη Γερμανία και ζητάμε να εξεταστεί και να γίνει δεκτή η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου που έχει υποβάλει στην Ελλάδα.


Αθήνα, 13-9-2011

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: