Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Το κατάλαβε και ο Πρετεντέρης...

Του Δ. Χρήστου

Η επιχείρηση “Σοκ και δέος” στην Ελλάδα συνεχίζεται. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα διεκόπησαν την Πέμπτη το βράδυ καθώς, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ προέκυψε αδιέξοδο. Οι τροϊκανοί απαίτησαν πρόσθετα μέτρα περικοπών – φόρων, απόδοσης 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.
Ο κ. Βενιζέλος διέψευσε την επομένη πως υπήρξαν...σοβαρές διαφωνίες, πλην όμως η καλά ενημερωμένη, από την άλλη πλευρά, εφημερίδα Wall Street Journal επιμένει πως “προέκυψαν διαφωνίες στο ζήτημα της ύφεσης και της αντιμετώπισης του ελλείμματος”. Μάλιστα πηγές των δανειστών μας διέρρευσαν πως τίθεται εν αμφιβόλω η 6η δόση του δανείου! Το γνωστό σύστημα της τρομοκράτησης και των εκβιασμών από τότε που ο κ. Παπανδρέου εγκλώβισε τη χώρα στη συνθήκη του Μνημονίου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα κακόγουστο θέατρο όπου οι πρωταγωνιστές παίζουν τους ρόλους τους για τον ίδιο σκοπό. Μέχρι και ο γενικά κυβερνητικός Πρετεντέρης κατάλαβε μετά από δύο χρόνια πως η συνταγή που εφαρμόζεται είναι λάθος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία μας. Μια χρεωκοπία που θα είχε συντελεστεί και επισήμως, αν δεν απειλούσε να γίνει ντόμινο στις άλλες εκτεθειμένες σε χρέη και δημοσιονομικές δυσκολίες περιφερειακές οικονομίες της Ε.Ε. Αυτό είναι και το μοναδικό αβαντάζ που διαθέτει η ελληνική πλευρά, αλλά που παραδόξως δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να χρησιμοποιήσει.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι -φανερά πλέον- μέρος ενός σχεδίου τύπου Χιλής, όπου πρέπει να σαρωθούν ο δημόσιος τομέας, οι αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στο ξένο, κατά κύριο λόγο, κεφάλαιο. Όσοι έχουν διαβάσει το περίφημο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν συγκλονίζονται από τις ομοιότητες του ελληνικού πειράματος με όσα η σχολή Φρίντμαν και τα νεοφιλελεύθερα αμερικανικά λόμπι εδώ και πολλά χρόνια εφάρμοζαν στη Λατινική Αμερική, την Πολωνία, την Ινδονησία, τη Ρωσία της περιόδου Γιέλτσιν, τη Σρι Λάνκα και, με τη στρατιωτική βία, στο Ιράκ.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έχει στρατευτεί στην αποστολή, συντονισμένος ιδεολογικά και πολιτικά με τα νεοφιλελεύθερα αμερικανικά κέντρα, αδιαφορώντας για την οδύνη της ελληνικής κοινωνίας και το πολιτικό του μέλλον. Διαλύει ουσιαστικά το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του καθώς είναι αδύνατον το ΠΑΣΟΚ να αντέξει -όσος οπορτουνισμός και αν υπάρχει- τη μετάλλαξη του από σοσιαλιστικό - πατριωτικό σε άκρως νεοφιλελεύθερο όχημα. Η πολιτική του υπηρετεί ανοιχτά και σε όλα τα επίπεδα τον ατλαντισμό. Οι επιλογές του, τόσο στην ενέργεια όσο και στην εξωτερική πολιτική με το συμμαχικό άνοιγμα στο Ισραήλ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

"ΘΕΩΡΙΕΣ" θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς εκτιμώντας πως αυτό το πείραμα είναι αδύνατον να βγει έως το τέλος όπως το έχουν σχεδιάσει. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν επιμένουν έτσι τυφλά οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας για νέα μέτρα επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να αποδώσουν και να προστατεύσουν τα χρήματα που μας έχουν δανείσει. Δεν είναι τόσο αφελείς. Αυτό το πείραμα δεν έχει σκοπό να κάνει την ελληνική οικονομία γρήγορα ικανή να παράγει πλούτο για να εξοφλεί τις θηριώδεις δανειακές της υποχρεώσεις. Αυτό είναι αδύνατον και το ξέρουν πολύ καλά.

Στις κατασχέσεις των περιουσιακών μας στοιχείων ποντάρουν έχοντας συντρίψει κάθε διαπραγματευτικό μέσο των ιθαγενών στην εργασία. Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που ετοιμάζουν οι πιστώτριες δυνάμεις δεν προβλέπονται ελεύθερες διαπραγματεύσεις και άλλοι κοινωνικοί κανόνες που θεωρούνται εμπόδια στο γρήγορο και μεγάλο κέρδος.

ΑΥΤΗ είναι η στρατηγική τους, χωρίς να σημαίνει πως πως όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο. Ποτέ κανένα πείραμα που αφορά τον άνθρωπο, και πολύ περισσότερο τις κοινωνίες, δεν είναι ασφαλές. Πώς να πετύχουν τον σκοπό τους όταν το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί στο εκλογικό σώμα και είναι αδύνατον πλέον να πείσει τον ελληνικό λαό ότι εργάζεται για το συμφέρον του τόπου; Πώς να εξασφαλίσουν την επιτυχία όταν η Ν.Δ. όσο πιο συναινετική εμφανίζεται τόσο θα μειώνεται η δυναμική της; Πώς θα τα καταφέρουν κόντρα στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, που μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει, αλλά ξέρει πολύ καλά πλέον ότι αυτό που του σερβίρουν για σωτηρία είναι σκέτη καταστροφή;

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ δεν έχει κριθεί. Τούτη τη στιγμή το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ποιοι και πώς θα καταφέρουν να απελευθερώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε μια πορεία συνάντησης με τις δυνάμεις της αριστεράς για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της χώρας, και να σχεδιάσουμε το μέλλον με χαρακτήρα και αξιοποιώντας τα πολύτιμα και σε αρκετές περιπτώσεις μοναδικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε κληρονομήσει. Δεν υπάρχει χρόνος για μικροκομματικές στρατηγικές.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: