Το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά έκλεισαν την πόρτα στην πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για τη δημιουργία ενός συνασπισμού εξουσίας όλων των δυνάμεων που μάχονται το μνημόνιο και βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού χάρτη.....
Τόσο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, με διαφορετικά πολιτικά επιχειρήματα, απέρριψαν την συγκρότηση νέας πλειοψηφίας με προοπτική μια κυβέρνηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων , η οποία θα έχει ως μέγιστο στόχο να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, όπως προτείνει ο κ. Τσίπρας.
Ήδη, το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την εκφώνηση της πρότασης από τον Τσίπρα στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η κυρία Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στην Καλαμαριά χαρακτήριζε «ουτοπικές τις ελπίδες» ότι μπορεί να υπάρχουν «εύκολες λύσεις για το λαό, με κάποιες ανανεωτικές εκσυγχρονιστικές προτάσεις με το μπλοκ των "προοδευτικών" και των λεγόμενων "αριστερών" δυνάμεων που σήμερα ανάλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ». Την Τετάρτη, όταν με τη σειρά της έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, πρόσθεσε ότι αποτελεί «ψευδαίσθηση» η αντίληψη ότι μια κυβέρνηση, που «δεν έχει στα χέρια της την οικονομία» και διατηρεί την ιδιοκτησία των μονοπωλίων , μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση.
Όπως είπε, τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, ή προτάσεις «ψευδεπίγραφης κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων», λειτουργούν ως «υποκατάστατα ελπίδας» και φρενάρουν τη μεγάλη ελπίδα που, σημείωσε, είναι ένα εργατικό λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η οποία σήμερα κλονίζεται.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι δεν αρκεί η αντιμνημονιακή θέση και στάση να διαμορφώσει τη δυνατότητα ενός μετώπου της Αριστεράς και μάλιστα με θέση προοπτικής εξουσίας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9,84, σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, που έχουν ακόμα και αντίπαλες θέσεις, δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ, που θα διεκδικήσει την εξουσία. «Η Αριστερά είναι πολυκερματισμένη, αλλά ο πολυκερματισμός αυτός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με αόριστες αναφορές στην ενότητα...», κατέληξε.
Πάντως, από τη Δευτέρα, κατά τη δημόσια παρέμβασή του στη ΔΕΘ, ο κ. Κουβέλης είχε κατατάξει τον ΣΥΝ στις δυνάμεις που έχουν μετακινηθεί σε «παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική, προοδευτική διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων». Μάλιστα, απευθύνοντας την δική του πρότασή περί ανασυγκρότησης του ευρύτερου δημοκρατικού, σοσιαλιστικού χώρου, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι ούτε ο ΣΥΝ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτει για τη συσπείρωση δυνάμεων υπέρ ενός προγράμματος «ριζοσπαστικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, καθώς και πέρα από τη ρητορική μιας Αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν».
ΤΟ ΒΗΜΑ
1 σχόλιο:
μια ζωη στην απεξω η αριστερα στην ελλαδα μηντυχον και παρει καμια αποφαση!!!!!για πιο λογο αραγε να πληρωνοντε αραγε αφου ουτε θελουν αλλα και ουτε μπορουν να διατυποσουν μια εστω και λιγο ρεαλιστικη προταση για την ελλαδα και το μελον της!!!!!
Δημοσίευση σχολίου