Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίτων Αρσένης: Νίκη των μελισσοκόμων στη μάχη κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ)

Την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C-442/09) που δικαιώνει Γερμανούς μελισσοκόμους οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημίωση από την Κυβέρνηση τους για την επιμόλυνση των προϊόντων τους από τις γειτονικές καλλιέργειες του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto ΜΟΝ810, χαιρετίζει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.
Σύμφωνα με την απόφαση, το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη προερχόμενη από το καλαμπόκι ΜΟΝ810, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί...έγκριση για το μέλι, αποτελούν τρόφιμα που έχουν παραχθεί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και των οποίων η εμπορία δεν επιτρέπεται, αν δε χορηγηθεί ειδική έγκριση.

Πρόκειται για σημαντική νίκη στη μάχη για την προστασία των πολιτών από ΓΤΟ στην ΕΕ, καθώς η απόφαση αυτή παρέχει τη νομική στήριξη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης από τους ΓΤΟ.

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Χαιρετίζω την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ καθώς προστατεύει τα δικαιώματα των μελισσοκόμων, ενός πολύ σημαντικού παραγωγικού κλάδου, αλλά και των παραγωγών εν γένει που επιθυμούν να διατηρήσουν τα προϊόντα τους ελεύθερα από τους ΓΤΟ. Η απόφαση προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα ενημέρωσης και επιλογής του ευρωπαίου πολίτη για τα τρόφιμα που έρχονται στο πιάτο του. Είναι σαφής η ανάγκη σήμανσης και των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται με ΓΤ ζωοτροφές, μια πρόταση την οποία “μπλόκαρε” τον Ιούλιο του 2010, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να υποκύπτει στα συμφέροντα των βιοτεχνολογικών εταιρειών και να ακούσει τις φωνές εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν την απαγόρευση της καλλιέργειας και εμπορίας ΓΤΟ στην ΕΕ. Είναι πλέον προφανές πως δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένες, χωρίς τον κίνδυνο της επιμόλυνσης. Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνειδητοποιήσει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ και σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης να προβεί σε απαγόρευση της καλλιέργειας και εμπορίας των ΓΤΟ.»

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2011-09/cp110079el.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: