Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΕΕ

Η βρετανή επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ταυτίστηκε με την αμερικανική θέση κατά της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση "σημείωσε" την πρόθεση των Παλαιστινίων να ενταχθούν στον ΟΗΕ αλλά εκτιμά ότι.....
"μια εποικοδομητική λύση" που θα οδηγήσει στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι η μόνη διέξοδος, ανακοίνωσε σήμερα η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον.

Μετά την ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα καταθέσει αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ ώστε αυτό να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας "χρειάζεται να δούμε τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα του αιτήματος. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες", τόνισε.

"Για το λόγο αυτό θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με τους εταίρους μας στους κόλπους του Κουαρτέτου προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών το συντομότερο δυνατό. Αυτός μένει να είναι ο μόνος τρόπος ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση".

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, μια συνεδρίαση των απεσταλμένων του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) έχει προγραμματιστεί αύριο, Κυριακή στη Νέα Υόρκη.

"Η ΕΕ πάντοτε υποστήριζε θερμά τις προσδοκίες των Παλαιστινίων για ένα κράτος", είπε η Κοτσίγιαντσιτς, υπογραμμίζοντας ότι η αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγούν οι Ευρωπαίοι έχει "στόχο τη σύσταση οργάνων και την κατασκευή υποδομής του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους".

"Είναι νόμιμο δικαίωμά μας να ζητήσουμε την πλήρη ένταξη του Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ", δήλωσε χθες ο Αμπάς.

Το Ισραήλ απέρριψε την ανακοίνωση του Μαχμούντ Αμπάς. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι "η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί με ένα μονομερές διάβημα στον ΟΗΕ".

"Δυστυχώς το Ισραήλ δεν έχει τα μέσα για να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν την ένταξη του κράτους τους στον ΟΗΕ και είναι αδύνατον να τους σταματήσει ... Όμως αυτή η πρωτοβουλία θα προσκρούσει αναμφίβολα στην άρνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα μας μείνει ένα περιθώριο για να διαπραγματευτούμε", εκτίμησε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γιόσι Πέλεντ μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ. "Το Ισραήλ είναι μια νησίδα δημοκρατίας εν μέσω ενός ισλαμιστικού ωκεανού και πρέπει να δείξει φρόνηση ανοίγοντας τα μάτια και τ' αυτιά του", υποστήριξε.

Σύμφωνα με το ισραλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, θα αναχωρήσει απόψε το βράδυ για την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία που θα αφορούν κυρίως το παλαιστινιακό ζήτημα αλλά και περιφερειακά θέματα ασφαλείας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: