Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Wall Street Journal: Δεν εκπλήσσει η υποβάθμιση, οι αγορές προεξοφλούν χρεοκοπία

Δεν συνιστά τεράστια έκπληξη η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody's, αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το κλειδί για την τύχη της Ελλάδας»...

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η Moody' s δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζουν οι αγορές εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι, το κεντρικό σενάριο της Moody's ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων δεν πρέπει να επωμισθούν τις απώλειες μοιάζει με παιδικό ανάγνωσμα σε σύγκριση με το συμπέρασμα που εδώ και καιρό έχουν βγάλει οι αγορές ότι είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία. Η Ελλάδα μπορεί τουλάχιστον να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι η υποβάθμιση της Moody's θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ωστόσο, η Wall Street Journal επισημαίνοντας ότι «ακόμη κι έτσι, η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί κατά εννιά βαθμίδες μέσα σε μόλις 440 μέρες από την Moody's από την θέση Α1», επισημαίνει ότι ο Οίκος αξιολόγησης δηλώνει ότι εξίσου πιθανή είναι μια αναβάθμιση «εάν προχωρήσει πιο γρήγορα από ότι περιμένει η Moody's ο ρυθμός σταθεροποίησης της οικονομίας – για παράδειγμα, μέσω της συνταγής των μεγάλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, ή εάν εμφανιστούν εκπλήξεις στην είσπραξη φόρων που να αποδεικνύουν σημαντική πρόοδο στη μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: