Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

H ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ-ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ;

Tις επιλογές της διεθνούς κοινότητας δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην διάρκεια της ενημέρωσης για τα γεγονότα της Λιβύης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Δημοκρατία που συμφώνησε με την στάση που κρατάει η Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για τη σχέση του με τον Μουαμάρ Καντάφι....
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας τις δράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Πρόσθεσε πως η στάση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. «Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» τόνισε.

Από τη μεριά της Ν.Δ., ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, σε συναινετικό με το ΠΑΣΟΚ κλίμα, πως η Ελλάδα πρέπει να δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις και “να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά βαθιές και σταθερές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, του οποίου έχει αποδειχθεί αξιόπιστος συνομιλητής”. Σημείωσε πως ορθώς η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέχει διευκολύνσεις στις Συμμαχικές Δυνάμεις, λειτουργώντας υποστηρικτικά και δεν επιχειρεί στρατιωτικά.

Η Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ για την επέμβαση στη Λιβύη ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν φίλος του Καντάφι και πως η κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις για να πάρει μέρος της πίτας. Αναρωτήθηκε εάν τώρα ανακάλυψαν το ποιόν του Καντάφι και πρόσθεσε πως "για εμάς δεν ήταν ποτέ φίλος".

Πρόσθεσε πως «Είστε απολύτως επικίνδυνοι και εσείς και η Ν.Δ., ως κυβερνήσεις που είστε απολύτως αποφασισμένες να δράσετε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του διεθνούς δικαίου. Την Ελλάδα την προσφέρατε. Μπάτε σκύλοι αλέστε κάνατε την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη είστε επικίνδυνοι. Θα έρθει η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους. Εμείς θα το παλέψουμε για να το πληρώσετε εσείς ακριβά»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι πολλοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι, φέρνοντας και σχετικές φωτογραφίες. Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό πως ήταν μέλος στο ίδρυμα Καντάφι και παραιτήθηκε μόλις πρόσφατα.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση του στην επέμβαση των διεθνών δυνάμεων και την εμπλοκή της Ελλάδας και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός «άργησε να ανακαλύψει πόσο δικτάτορας ήταν» ο Καντάφι.

"Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για τις κυρίαρχες δυνάμεις και τους προθύμους των Παρισίων, ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι αλά κάρτ" πρόσθεσε.

Στην δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος συμμετοχής σε πολέμους, πρέπει να γίνει μέρος της λύσης, να πάρει πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, για διαπραγματεύσεις, για διπλωματική λύση - να αξιοποιήσουμε τις θέσεις του αραβικού συνδέσμου, της Ρωσίας, ακόμα και της Γερμανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: