Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ομόφωνα δέχτηκε το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας το ψήφισμα υπέρ του αγώνα των απεργών πείνας 300 μεταναστών στην μεσημεριανή συνεδρίαση. Οι παρατάξεις, έστω και μουδιασμένα, δέχτηκαν να ψηφίσουν το κείμενο του ψηφίσματος που ζητάει από την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών και εκφράζει το φόβο του σώματος για πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής αφού ο αγώνας τους έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Βέβαια, το θέμα των μεταναστών είναι αρκούντως δύσκολο και σύνθετο. Ουδείς θα περίμενε από τους συμβούλους του...δήμου Αλεξάνδρειας να γνωρίζει το θέμα σε όλες του τις παραμέτρους και τι σημαίνει μετανάστης, πρόσφυγας, πολιτικός πρόσφυγας και ποιο είναι το καθεστώς που διέπει αυτούς τους ανθρώπους που εν πολλοίς είναι αόρατοι για την πολιτεία εδώ και χρόνια.
Οι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, απασχολούνται σε δουλειές από τους εθνικούς κι όχι μόνο εργολάβους, παράγουν υπεραξία για τα κρατικά ταμεία και αυτών των εργολάβων, δουλεύουν ανασφάλιστοι γιατί κανείς από το κράτος δεν κάνει έλεγχο. Η εκμετάλλευσή τους είναι συνεχής τόσο από τους μεγαλοεπιχειρηματίες όσο και από τους μικρούς ιδιοκτήτες της επαρχίας που τους απασχολούν στις αγροτικές εργασίες τους.
Οι μετανάστες δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Εμείς τους «φυλακίζουμε» χωρίς να τους δίνουμε χαρτιά ώστε να πάνε στις χώρες για τις οποίες ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους κι όπου τους περιμένουν άλλοι συγγενείς τους. Εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι στη συνθήκη Δουβλίνο 2 που υπογράψαμε το 2001 και έχουμε μετατρέψει τη χώρα μας σε τεράστια φυλακή και μοιραία έχουν προκύψει κοινωνικά προβλήματα.
Η κυβέρνηση όντας χωρίς πολιτική στο μεταναστευτικό και υπό την πίεση της ακροδεξιάς ρητορίας του ΛΑΟΣ και της ΝΔ υπαναχωρεί και ξεχνάει τις δηλώσεις του Παπανδρέου που ως αρχηγός της αντιπολίτευσης το 2008 στην απεργία των μεταναστών στα Χανιά έκανε. Τώρα, κατασκευάζει φράχτη που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ ταυτιζόμενη με λογικές Ισραήλ που αποκλείει τους Παλαιστίνιους. Αντί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να αναγκάσει την Ε.Ε. να λύσει το πρόβλημα επιχειρεί να το αντιμετωπίσει χωρίς σχέδιο και σπασμωδικά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν στοιβαχτεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αθήνα κυρίως, χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αύριο. Και μοιραία να έχουμε παραβατικότητα, εγκληματικότητα, αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Η λύση στο θέμα αυτό δεν μπορεί να έρθει ούτε με καταστολή ούτε με μαζικές επαναπροωθήσεις ούτε με φράχτες κλπ. Η λύση στο θέμα είναι η άμεση νομιμοποίση όλων των μεταναστών και η ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε θα γίνει το πρόβλημα ολονών και όλοι μαζί θα αποφασίσουν πως θα λυθεί βοηθώντας τις χώρες προέλευσης κι όχι απομυζώντας τες θα κρατήσουν τον κόσμο εκεί.
Κανείς μετανάστης δε θέλει να φύγει από το σπίτι του, κανείς δε θέλει να αποχωριστεί από τους ανθρώπους του από το χώρο του. Η ανάγκη τον κάνει να φεύγει όπως έκανε και χιλιάδες συμπολίτες να φύγουν από την Ελλάδα τόσο για την Αμερική όσο και για όλες τις χώρες του κόσμου.
Η προσέγγιση στο ζήτημα θα πρέπει να είναι διεθνιστική, πολιτική, ταξική και θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις μεταξύ μας αντιπαλότητες και τις δαιμονολογίες περί αλλοίωσης εθνικής καθαρότητας κλπ.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην έκτακτη συνεδρίαση του, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 στις 14:00, μετά από συζήτηση σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών στη χώρα μας και την απεργία πείνας μεταναστών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του ακόλουθου Ψηφίσματος:

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

1. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα και στην αγωνία των μεταναστών-απεργών πείνας, που έχουν φθάσει σε οριακό πλέον σημείο επιβίωσης.

2. Επισημαίνει ότι, οι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες που διαβιούν στη χώρα μας, αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας και της εργατικής τάξης, συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην παραγωγή πλούτου στη χώρα μας, και η Πολιτεία, οφείλει να εξασφαλίσει ισότιμα – όπως και για όλους τους Έλληνες Πολίτες – τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τους δικαιώματα. Θεωρεί δε αυτονόητο ότι, οι μετανάστες πρέπει να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, επομένως ο αγώνας των μεταναστών είναι και δικός μας αγώνας.

3. Ζητά από την Πολιτεία και τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, να προβούν σε ενέργειες και να λάβουν κάθε μέτρο στην κατεύθυνση της ισότιμης, με τους Έλληνες Πολίτες, αντιμετώπισης όλων των μεταναστών που εισέρχονται και διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.

4. Απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές, να ενεργήσουν ΑΜΕΣΑ, για ανθρωπιστικούς τουλάχιστον λόγους, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεταναστών-απεργών πείνας, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις, για τους ίδιους τους απεργούς πείνας, αλλά και για την αμαύρωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: