Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ "ΕΓΚΥΡΕΣ" ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΙ ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Επιστολή Αναγνώστη: Είναι καιρός να αφήσουμε το βάρος των «έγκυρων» υπογραφών και των «ειδημόνων» και να περάσουμε στο νόημα των λέξεων από όποιον και εάν προέρχονται.

Το πρωτοσέλιδο στα ¨ΝΕΑ¨με τίτλο «τι πληρώνω» το Σάββατο 26.02.2011 άνετα θα στεκόταν στην «Αυγή». Τι έγινε, άλλαξε γραμμή ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης? Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιχειρηματίες είναι πιο διορατικοί από τους επαγγελματίες πολιτικούς.....
Βλέποντας λοιπόν τα γκάλοπ περί αναξιοπιστίας των μμε και των δημοσιογράφων («Ποντίκι» 23.02.2011) αλλά και την πτώση κυκλοφορίας των παραδοσιακών εντύπων με ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης των ιντερνετικών ανεξάρτητων μμε (ούτε 40.000 φύλλα δεν πιάνουν πια πανελλαδικά τα «νέα»), αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Είναι και κάτι πορείες που έγιναν προς το Μέγκα και το Σκάι στη μέση. Άλλωστε διαβλέπουν και αυτό που η κυβέρνηση είτε δεν βλέπει είτε δεν θέλει να παραδεχθεί: Η κοινωνία είναι σε σημείο βρασμού και ένα τυχαίο περιστατικό μπορεί να «πετάξει το καπάκι από την κατσαρόλα».
Ταυτόχρονα όμως με τα πρωτοσέλιδα γεμάτα από νέα μέτρα παίζουν και το παιχνίδι της δημιουργίας φόβου αλλά και ματαιότητας της όποιας κοινωνικής αντίδρασης. Με ένα σπάρο δυο τρυγόνια. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ…

Βέβαια η μαζικότερη απεργιακή πορεία των τελευταίων ετών, η πύκνωση στις τάξεις των κοινωνικών κινημάτων (από τους κομφορμιστές atenistas μέχρι τις κινήσεις «δεν πληρώνω» και από τα αυτοοργανωμένα πάρκα της Αθήνας μέχρι τις δεκάδες καταλήψεις εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων που μετατρέπονται σε ελεύθερα προσβάσιμους χώρους κοινωνικής δράσης σε όλη τη χώρα), η αδυναμία των επαγγελματιών πολιτικών των κυρίαρχων κομμάτων να κυκλοφορήσουν δημόσια στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και αρκετών δημοσιογράφων, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος έχει ξεπεράσει πια τα όρια αντοχής του και έχει αντιληφθεί πλέον το παιχνίδι.

Το χρέος αυξήθηκε από το τέλος του 2009 στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010 κατά περίπου 40 δις ευρώ εν μέσω άγριας λιτότητας, περικοπών μισθών, της ανήθικης περικοπής συντάξεως και μπαράζ αυξήσεως φόρων. Με τον κύριο όγκο τοκοχρεωλυσίων να βρίσκεται τα επόμενα δύο χρόνια μπροστά μας! Μπράβο κε Ππακωνσταντίνου-αλλά ξέχασα, φταίει η νδ… Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά νούμερα. Κοινή λογική χρειάζεται για να παραδεχθούμε ότι δεν υπάρχει μέλλον παρά μόνο αιώνια οικονομική δέσμευση στους πλανητικούς κυρίαρχους-τους τραπεζίτες και τα κεφάλαια (funds).
Δεν πειράζει όμως, το νέο αυτό χρέος θα καλυφθεί με το μέγα σκάνδαλο που επωάζεται. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ήδη ο κ. Παμπούκης (που δεν διαθέτει ούτε καν την ψευτονομιμοποίηση του εκλέγεσθαι-είναι βουλευτής επικρατείας) μαζί με τον αδελφό του πρωθυπουργού (και πρόεδρο του επιχορηγούμενο ιδρύματος Παπανδρέου) ετοιμάζονται να παραχωρήσουν στην κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ το μεγαλύτερο ευρωπαικό φιλέτο αυτή τη στιγμή. Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Με απευθείας ανάθεση στον ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, με σχέδια που δεν τα έχει δει κανείς, ούτε καν ο πρωθυπουργός που του έδωσε την ανάθεση! Διαφάνεια! Όπως και στην περίπτωση Αστακού. Λες και είναι προσωπικό τσιφλίκι τους!

Ταυτόχρονα ένα ένα τα προβλήματα λύνονται. Το χωροταξικό πρόβλημα των απεργών πείνας έχει λυθεί, από τη στιγμή που βρίσκονται σε χώρο ιδιώτη μπορούν να πεθάνουν ελεύθερα. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας λύθηκε. Ο μόνος υπουργός όπου έσκασε βόμβα μέσα στο γραφείο του ανάλαβε άλλο πόστο δίνοντας και κει υποσχέσεις (σαν την προσωπική του δέσμευση για επίλυση της υπόθεσης κούνεβα που μπήκε στο αρχείο). Ενώ η σύγχρονη Μάινχοφ βρίσκεται στη φυλακή διότι διάβαζε προκηρύξεις που κυκλοφορούν παντού. Το ίδιο και κάμποσοι άλλοι βομβιστές. Είναι πράγματι τρομοκρατία, βέβαια. Κάποιοι είναι στην φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα που δεν προσδιορίζεται! Τώρα βέβαια ο Γκάντι έλεγε ότι «η βαρβαρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια» αλλά τώρα ινδούς θα ακούμε?
Και η διάθεση των σκουπιδιών έχει λυθεί. Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή (αλήθεια γιατί δεν κάνουν χυτα στην Εκάλη και στην Πολιτεία που είναι και κοντύτερα στην Αθήνα και δεν διαθέτουν αρχαιολογικό χώρο?), δημιουργία χυτα που σε δύο χρόνια θα πρέπει να καταστραφούν, βιοξήρανση (ευρωπαικά έχει μερίδιο στη διαχείριση απορριμμάτων 1,6%) είναι η λύση. Για ανακύκλωση στην πηγή θα μιλάμε τώρα?

Το πρόβλημα του περιορισμού των κρατικών δαπανών οδεύει προς λύση. Χωρίς σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, μισθούς δημοσίων δεν θα υπάρχουν έξοδα. Αναρωτιέστε γιατί τότε πληρώνουμε φόρους? Γιατί αυξήθηκε δύο φορές ο φπα σε ένα χρόνο? Μα για να πληρώνονται τα δάνεια που παίρνει η χώρα για να πληρώνει παλαιότερα δάνεια. Το δάνειο που έλαβε η χώρα το 1922 για την αποκατάσταση των προσφύγων αποπληρώθηκε στις ΗΠΑ μόλις το 1981! Γιατί οι τράπεζες από τα 80 δις κρατικής εγγύησης/ ενίσχυσης έριξαν μόνο 7,8 δις στην αγορά μέσω δανείων? Μα σας παρακαλώ, οι ειδικοί ξέρουν! Θα αμφισβητήσετε τις πατριωτικές και φιλολαικές προθέσεις τους? Αναρωτιέστε γιατί ούτε δέκα αιτήσεις «χρεοκοπίας νοικοκυριών» δεν έχουν γίνει δεκτές από τις τράπεζες? Αυτοί ξέρουν το καλό μας! Όπως δεν θέλουν να χρεοκοπήσει και η χώρα, υπονοώντας ότι αυτό θα σημαίνει παύση μισθοδοσίας, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ δεινά. Κουβέντα για μονομερή παύση πληρωμών προς τους πιστωτές. Κουβέντα για την δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους (με πρωτοβουλία της κας Σακοράφα ήδη τρέχει το θέμα) από την κυβέρνηση.

Δεν πειράζει όμως. Τουλάχιστον οι πολίτες, έπειτα από χρόνια μιλούν για πολιτική και όχι για οφσάιντ. Άλλωστε σε κάτι είναι απόλυτα συνεπής ο κος Παπανδρέου. Στην πρώτη του μετεκλογική δήλωση έκανε λόγο για «αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Πιστός σε αυτή τη δήλωση, κάνει ότι μπορεί για να μας βγάλει από τον καναπέ και τα πληκτρολόγια ώστε να ξεσηκωθούμε και να αγωνιστούμε. Άλλωστε όπως είναι από παλιά γνωστό «τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι αρκετό». Ώστε να κατακτήσουμε την μόνη και πραγματική μορφή δημοκρατίας, την άμεση δημοκρατία.

Το κείμενο ενσυνείδητα δεν υπογράφεται με ονοματεπώνυμο. Είναι καιρός να αφήσουμε το βάρος των «έγκυρων» υπογραφών και των «ειδημόνων» και να περάσουμε στο νόημα των λέξεων από όποιον και εάν προέρχονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: