Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χαμηλώνουν τα εισοδηματικά όρια, πάνω από το ύψος των οποίων, οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά με την υπογραφή λογιστή, για μικρές επιχειρήσεις, με βιβλία Β κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους με υπογραφή λογιστή....
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τα εισοδηματικά όρια (ακαθάριστα έσοδα):

•για εμπορικές ή μικτές επιχειρήσεις ορίζοτναι σε 100.000 ευρώ (από 300.000) και

•για παροχή υπηρεσιών ή ελεύθερο επαγγελματία, σε 50.000 ευρώ (από 150.000) .

Τα παραπάνω ισχύουν για όσους έχουν ατομική επιχείρηση καθώς υποχρεωτικά μέσω λογιστή, ανεξαρτήτως τζίρου, θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, κοινωνίες καθώς και κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Τέλος, ανεξαρτήτως τζίρου, υποχρεωτικά με υπογραφή λογιστή, θα πρέπει να στείλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και όσοι επιλέξουν να κάνουν αυτοπεραίωση. Αυτό σημαίνει ότι επιτηδευματίες με αρκετά χαμηλό τζίρο, που θέλουν να κάνουν αυτοπεραίωση, θα πρέπει να πάνε σε λογιστή.

Για να εξακριβωθεί κατά πόσον κάποιος υπερβαίνει τα παραπάνω εισοδηματικά όρια και κατά συνέπεια υποχρεούται να υποβάλει δήλωση με υπογραφή λογιστή, θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο τα εισοδήματα που δήλωσε για την χρήση του 2010.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: