Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ραδιενέργεια από την Ιαπωνία και τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Δημόκριτου και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι ενημέρωσαν τη Βουλή, το φαινόμενο....
δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς οι ποσότητες ραδιενέργειας έχουν εξασθενήσει.

Λίγες ημέρες πριν ίχνη ραδιοϊσότοπων, πολύ μικρής ποσότητας, ανιχνεύθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα ατόμων που έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιαπωνία και υποβλήθηκαν σε πρωτογενή ραδιολογικό έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ακολούθησε δευτερογενής έλεγχος σε πέντε περιπτώσεις, από τους 47 που είχαν εξεταστεί μέχρι και την Τρίτη στους διεθνείς αερολιμένες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ραδιορρύπανση που να χρήζει περαιτέρω ενεργειών.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι “τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000, χωρίς να έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι το ανησυχητικό”.

Οι επιστήμονες και οι εργάτες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταβάλλουν συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε να συγκρατήσουν τη διαρροή ραδιενεργού ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό.

Όσον αφορά στα ελληνικά πλοία που ενδεχομένως βρίσκονται στην περιοχή, εκτός από τις αρχικές προληπτικές συστάσεις προς τους ναυτιλλομένους, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει εκδώσει σύσταση για την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80χλμ. από την περιοχή του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: