Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

Στη μάχη είσπραξης του ΦΠΑ και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μπαίνουν και οι περιφερειάρχες, οι οποίοι χθες ζήτησαν τα λεφτά τους από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να πληρώσουν με τη σειρά τους τις δικές τους υποχρεώσεις.....
Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους περιφερειάρχες ήταν η δημιουργία ειδικής Επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, για τη διερεύνηση «4» κρίσιμων ζητημάτων:

1. Τη ρύθμιση των χρεών του υπουργείου προς τις Περιφέρειες. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αναφέρθηκε στις μεγάλες οφειλές που υπάρχουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και πλήθος χρεών όπως, ενδεικτικά τα περίπου 220 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των μαθητών. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δάκης μίλησε για την αφαίμαξη επενδυτικών κονδυλίων για κάλυψη άλλων έργων, όπως της υποθαλάσσιας ενεργειακής σύνδεσης των Κυκλάδων με τη Στερεά Ελλάδα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτός από το ότι τους παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τους μίλησε για τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι απαιτείται νοικοκύρεμα σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και φυσικά, μίλησε για το αναπόφευκτο των περικοπών που πρέπει να γίνουν και στις τοπικές επενδύσεις, με καίρια επέμβαση να μπει «μαχαίρι» διά νόμου στα ελλείμματα (μηδενικά).

Η ειδική Επιτροπή θα εξετάσει μεμονωμένα κάθε οφειλή και θα διερευνήσει τον τρόπο διευθέτησής της.

2. Οι περιφερειάρχες ζήτησαν να πάρουν μέρος στο «κυνήγι» της είσπραξης του ΦΠΑ, δεδομένου ότι κάποιο κονδύλι αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα διερευνηθεί η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και ο τρόπος είσπραξης του φόρου από τις Περιφέρειες. Η απόφαση στην οποία θα καταλήξουν θα νομοθετηθεί με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και θα αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

3. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ήταν ένα ζήτημα που έθεσαν οι περιφερειάρχες, επισημαίνοντας κατ' αρχήν τη θετική άποψή της -αν και δεν απέκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το χειρισμό του όλου ζητήματος από την τρόικα. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που έχουν δήμοι και περιφέρειες.

4. Ο τρόπος απόδοσης τμήματος του τέλους από τα τυχερά παίγνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται επίσης να διερευνηθεί από την Επιτροπή.

Εργο της Επιτροπής θα αποτελέσουν όχι μόνο τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τις περιφέρειες, αλλά και επιμέρους κρίσιμα θέματα, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: