Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Ε.Κ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών απεργών πείνας, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων που καταθέτουν, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, φορείς της Θεσσαλονίκης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και παρουσία της διοίκησης του στο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο ΕΚΘ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν το προεδρείο του ΕΚΘ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης..Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, εκπρόσωποι της Νομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας, κ.ά.

Οι φορείς συμφώνησαν σε τρία σημεία αιτημάτων προς την κυβέρνηση: τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων σε αριθμό κάτω των εκατό, την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας παραμονής των μεταναστών τουλάχιστον στον ένα χρόνο, από έξι μήνες, και την πολύ μεγαλύτερη παράταση για τους τριακόσιους απεργούς πείνας ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν και επανενταχθούν και τέλος, τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών στα πέντε, από τα δώδεκα χρόνια.
«Μια ζωή αξίζει πολλά. Λύση πρέπει να δοθεί άμεσα, τώρα, πριν έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν σταλεί από το ΕΚΘ δύο επιστολές προς τον υπουργό Εσωτερικών. «Αν χαθεί μια ζωή τα πράγματα θα είναι δύσκολα, όχι για την πολιτική εξουσία, αλλά για όλη την ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Οι παρευρισκόμενοι επεσήμαναν ότι το υπάρχον νομικό καθεστώς διαθέτει προβλέψεις για να δοθεί νόμιμη διέξοδο και κάλεσαν την κυβέρνηση να το αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
«Ο πρόσφατος νόμος 3907 έχει κάποιες δικλείδες, που μπορούν να οδηγήσουν σε απεμπλοκή, σε πρώτη φάση, από το αδιέξοδο» υπογράμμισε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος. «Προέχει η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε ένα πρόβλημα δεκαετιών, αλλά πρέπει να δούμε την ανθρωπιστική πλευρά του» τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. «Οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν το θέμα πολύπλευρα, ως όφειλαν και πρέπει να επιδιωχθεί λύση, σύμφωνη με τις αρχές του ανθρωπισμού» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης.
Ο εκπρόσωπος των μεταναστών επεσήμανε ότι «αύριο κλείνουν σαράντα μέρες απεργίας», με «δεκαοκτώ απεργούς πείνας να νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης» και πρόσθεσε ότι ομόφωνα η θέληση τους είναι «να μην κάνουν πίσω».
Οι εκπρόσωποι των φορέων επισκέφθηκαν τους μετανάστες απεργούς πείνας, που φιλοξενούνται στον έβδομο όροφο του ΕΚΘ, και στη συνέχεια συμμετείχαν στη διαμόρφωση ψηφίσματος, το οποίο θα σταλεί σήμερα προς τον πρωθυπουργό και προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Το κείμενο θα διαμορφωθεί στη βάση σχετικού ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, της κατάθεσης της γνώμης των φορέων, των προτάσεων του ΕΚΘ, των νομικών παραδοχών που έχουν καταθέσει έγκριτοι νομικοί και ψηφίσματα ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: