Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Στη σύσταση επταμελούς επιτροπής αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ροδακινοπαραγωγοί κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 14 Μαρτίου, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Κανελλόπουλος. Σκοπός της σύσκεψης σύμφωνα με όσα δήλωσαν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ροδακονοπαραγωγών ήταν η δημιουργία μιας ομάδας διεκδίκησης, η οποία θα διαπραγματεύεται με τους βιομηχάνους την απορρόφηση του ροδάκινου.
Επικεφαλής, της επταμελούς ομάδας ορίστηκε ο Γιάννης...Βράνας μέλος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών. Στην κίνηση αυτή του υπουργείου η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος κρατάει στάση αναμονής. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), στον ΑγροΤύπο: «Θα θέλαμε και εμείς από την πλευρά μας να έχουμε ενημέρωση για την δραστηριότητά αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πάρουμε θέση».
Στόχος της Ομάδας είναι να ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις τον Φλεβάρη, να ολοκληρώνονται στο τέλος Μάρτη και αμέσως μετά να υπογράφονται τα συμβόλαια ώστε έγκαιρα ο παραγωγός να γνωρίζει που θα παραδώσει την παραγωγή του και με τι τιμή θα πληρωθεί. Αν αγρότες και βιομήχανοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα εξουσιοδοτείται το υπουργείο να αποφασίσει για τις διαφορές που θα προκύψουν. Για τα παραπάνω ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, κ. Τάσος Χαλκίδης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Έγινε μια πολύ καλή κουβέντα.. Συστάθηκε μια 7μελής επιτροπή για όλη την Ελλάδα για το συμπύρηνο ροδάκινο και για τα συμβόλαια για την συμβολαιακή γεωργία. Ο Γιάννης Βράνας είναι πρόεδρος της επιτροπής. Έγινε μια διαδικασία πολύ σωστή και σοβαρή και από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψουμε για να δούμε τα αποτελέσματα».
Και προσθέτει: «Όσον αφορά στις πληρωμές ακόμα μένουμε απλήρωτοι. Πήραμε τα 10 λεπτά και συνεχίζουμε έτσι. Ο στόχος της ομάδας θα είναι να κάνει διαπραγματεύσεις από τον Φλεβάρη έως τον Μάρτιο και αμέσως μετά να υπογράφονται τα συμβόλαια ώστε έγκαιρα ο παραγωγός να γνωρίζει που θα παραδώσει την παραγωγή του και με τι τιμή θα πληρωθεί. Την επιτροπή αποτελούν εκτός από τον κ. Βράνα ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος, ένας παραγωγός από την Λάρισα, ένας από τα Γιαννιτσά και οι υπόλοιποι από την Βέροια και το Αμύνταιο. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είναι ένα πολύ καλό βήμα για την καινούρια χρονιά».
Πληρωμές
Όσον αφορά στο θέμα των πληρωμών ο ΑγροΤύπος ρώτησε και τον κ. Αποστόλου που ακριβώς βρίσκεται το θέμα. «Αυτή την στιγμή έχουν ξοφλήσει τρεις βιομηχανίες και πάμε για τέσσερις πλην από αυτές που έχουν προσφύγει στο σύστημα της ρύθμισης Σαχινίδη που αναμένουμε από μέρα σε μέρα την τελική του έγκριση. Είδαμε και την δήλωση του κ. Κουτσούκου ότι είναι έτοιμες οι τράπεζες. Περιμένουμε διακαώς να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να εξοφλήσουν και οι υπόλοιπες βιομηχανίες οι οποίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν πληρώσει ήδη ένα ποσοστό».
Τέλος να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη υπό τον γ.γ. γραμματέα του Υπ.ΑΑΤ, κ. Κανελλόπουλό συμμετείχαν 16 ομάδες παραγωγών, 13 συνεταιριστικές οργανώσεις, και τρεις ενώσεις, από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας.
ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: