Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει πως υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν, 41 μετανάστες απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν χτες και προχτές από το μέγαρο «Υπατία» σε νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, η κυβέρνηση στέλνει αστυνομικούς....
στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, για εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας, αλλά και ενημέρωση των αρχών για τα στοιχεία του ιατρικού τους φακέλου. Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι πως οι αστυνομικοί πήραν τα ονόματα γιατρών όταν αρνήθηκαν να τους δώσουν τα ονόματα των απεργών πείνας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Α. Χάτζι τόνισε πως από την Κυριακή το μεσημέρι 36 απεργοί πείνας αποφάσισαν να διακόψουν τη λήψη νερού, ζάχαρης και αλατιού. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι απεργοί πείνας είναι οργισμένοι. Μετά από 35 μέρες απεργίας πείνας, σε σκληρές συνθήκες, στις σκηνές και το κρύο, ακούν απειλές για απελάσεις, ενώ δεν μπορούν να γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ Ραγκούση, Νταλάρα και Παπουτσή. Δεν θα πάρουν τις άδειες παραμονής σε αναπηρικό καροτσάκι». Αναρωτήθηκε, δε, αν η κυβέρνηση θέλει να μιλήσει πάνω σε πτώμα απεργού πείνας, τονίζοντας πως τις επόμενες ώρες θα υπάρξει νεκρός, αν επιμείνει η κυβέρνηση στην αδιάλλακτη στάση της.

Ο Θ. Καραμπέλης, από την ομάδα ιατρικής στήριξης, ανέφερε πως έξι απεργοί πείνας νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό», έξι στο «Ιπποκράτειο», έξι στο «Αμαλία Φλέμινγκ», τέσσερις στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ τρεις απεργοί μεταφέρθηκαν χτες στον «Ευαγγελισμό» και δύο στο «Λαϊκό». Πρόσθεσε, δε, ότι «πλην ενός που αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα, οι υπόλοιποι παρουσιάζουν εικόνα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Η απόφαση 36 απεργών να διακόψουν τη λήψη νερού, ζάχαρης και αλατιού, θα οδηγήσει σε πολλά ακόμη περιστατικά. Είναι ζήτημα ωρών και όχι ημερών. Εχουμε, πλέον, απεργία δίψας από ανθρώπους ήδη επιβαρυμένους από την πολυήμερη απεργία πείνας».

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το αίτημα των απεργών είναι η χορήγηση άδειας παραμονής και όχι 6μηνη «ανοχή» και τονίστηκε πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι στο «Αμαλία Φλέμινγκ» εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί του τοπικού αστυνομικού τμήματος που απαίτησαν από τους γιατρούς να τους δοθούν τα ονόματα των νοσηλευόμενων απεργών πείνας, όπως και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους. Το ίδιο συνέβη και στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου οι γιατροί απειλήθηκαν με δίωξη. Και στα δύο νοσοκομεία, οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία ταυτότητας των γιατρών. Στο «Ιπποκράτειο» αστυνομικοί ζήτησαν τον αριθμό των νοσηλευομένων. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γιατροί των νοσοκομείων αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες.

Με χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, ανέφερε ότι «υπάρχουν οι νόμοι του κράτους» και πως «με κάθε τρόπο προσπαθούμε να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν». Με χτεσινή του ανακοίνωση, ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου της Αθήνας συμπαρίσταται στον πρύτανή του Θ. Πελεγρίνη, σχετικά με το αίτημα των εισαγγελικών αρχών να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της παραμονής των μεταναστών απεργών πείνας στη Νομική.

Στη Θεσσαλονίκη


Για 36η μέρα συνεχίζουν σήμερα την απεργία πείνας οι 50 μετανάστες που στεγάζονται στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Χθες, άλλοι 4 απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υπογλυκαιμικά επεισόδια. Συνολικά 10 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 3 στο «Ιπποκράτειο», 3 στο «Γεννηματάς», 1 στο ΑΧΕΠΑ και 3 στον «Αγ. Παύλο». Οι απεργοί πείνας πήραν την απόφαση από χθες Δευτέρα 28 Φλεβάρη να κόψουν τη ζάχαρη, γιατί, όπως δηλώνουν, «δεν έχουν άλλη λύση εφόσον η κυβέρνηση παίζει με τη ζωή τους». Η υγεία τους, σύμφωνα με τους γιατρούς, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και αναμένεται από εδώ και πέρα όλο και περισσότεροι απεργοί να μεταφέρονται με υπογλυκαιμικό κώμα στο νοσοκομείο. Επίσης μεγάλος είναι ο κίνδυνος να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: