Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΙΑΔΑΣ

Καλύτερα να 'χεις κάποιον μες στη σκηνή και να κατουράει έξω, παρά έξω απ' τη σκηνή και να κατουράει μέσα”.
Η φράση που αποδίδεται στον Λίντον Τζόνσον (πρόεδρος των ΗΠΑ 1963-1969), ίσως θα μπορούσε να εξηγήσει την επιλογή Παπανδρέου για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009....
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έπρεπε με κάποιον τρόπο να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα γιατί κανείς δεν τον ήθελε απέξω να γκρινιάζει και να ασκεί κριτική στους υπουργούς.

Η άλλη εκδοχή είναι αυτή του αλεξικέραυνου. Με τον Πάγκαλο να προκαλεί και να "πυροβολεί" λαό και αντιπάλους, η κυβέρνηση κέρδιζε πολύτιμες ανάσες.

Ο πληθωρικός αντιπρόεδρος κατάφερνε πράγματι κατά καιρούς να στρέφει πάνω του τη δημόσια συζήτηση, φράσεις όμως όπως το "μαζί τα φάγαμε" ή οι "κοπρίτες", έστω και αν δεν ειπώθηκαν ακριβώς έτσι, προκάλεσαν ηλεκτροσόκ σε κυβέρνηση και κοινωνία.

Τελικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατέληξε να είναι ο "Λευκός Ελέφαντας" της κυβέρνησης και με αυτό το χαρακτηρισμό φυσικά δεν κάνουμε υπαινιγμό για το βάρος του, κάτι που έχει γίνει πολλές φορές από τα ΜΜΕ και για το οποίο δικαίως έχει παραπονεθεί.

Στην Ασία, οι βασιλιάδες χάριζαν λευκούς ελέφαντες, σε κοινωνικά κατώτερους συγγενείς που ήθελαν να καταστρέψουν.

Λόγω της ιερότητας του ζώου δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σε εργασίες, ούτε όμως να το επιστρέψουν, καθώς αυτό θα ήταν προσβολή προς το βασιλιά.

Έτσι ο φτωχός συγγενής κρατούσε τον ελέφαντα στην αυλή και σε κάθε κίνηση του ζώου κάτι καταστρεφόταν στο σπίτι.

Στην ίδια θέση έχει βρεθεί και ο πρωθυπουργός, καθώς όσο δύσκολο είναι να κρατά τον Θεόδωρο Πάγκαλο στην κυβέρνηση με όλα όσα έχει πει, τόσο δύσκολο είναι να τον απομακρύνει.

Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει τους λόγους που μετέτρεψαν τον αντιπρόεδρο σε "κόκκινο πανί" και οδήγησαν τελικά στο γιαούρτωμα, το οποίο όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των πολιτών, ελάχιστους στενοχώρησε.

Οι "φον φούφουτοι"

Τον Ιούλιο του 2010, οι "εκρήξεις" του Θ. Πάγκαλου είναι ακόμα αρεστές στην κοινή γνώμη.

Σε μία από αυτές ρωτά τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου γιατί πρέπει να τρέχει πίσω από την τρόικα σε κάθε σύσκεψη. Είχε προηγηθεί αίτημα του υπουργού να παρευρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις.

Μάλιστα δεν διστάζει να αποκαλέσει τους αξιωματούχους της "φον φούφουτους", κατηγορώντας τους ότι φέρονται «σαν μικροί πρωθυπουργοί».

Οι δηλώσεις αυτές είναι ίσως από τις τελευταίες που βρήκαν ανταπόκριση στην κοινή γνώμη, καθώς λίγο μετά ξεκινάει η… Παγκαλιάδα.

"Μαζί τα φάγαμε"

"Τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος".

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 μιλώντας στη Βουλή, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεστομίζει τη φράση που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Σε μια εποχή λιτότητας και σκληρών μέτρων, το "μαζί τα φάγαμε" ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία, με τον αντιπρόεδρο να δέχεται πυρά από πολίτες, κόμματα, ακόμα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αν και προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε, η φράση του ερχόταν στην επικαιρότητα με κάθε αφορμή και ο ίδιος έδωσε πολλές μέχρι σήμερα.

Οι "αντιπαραγωγικοί" και η οικονομική θεωρία

Τον Νοέμβριο του 2010, ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκαλεί την οργή των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων τους οποίους χαρακτηρίζει "αντιπαραγωγικούς".

Ακολουθούν οξύτατες αντιδράσεις και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τον "αδειάζει" δημοσίως.

"Επιμένω ότι οι στρατιωτικοί δεν είναι παραγωγικοί με βάση την οικονομική θεωρία", δηλώνει λίγες ημέρες αργότερα ενώπιον ακροατηρίου στρατιωτικών.

"Ο ιπτάμενος μπορεί να είναι ήρωας αλλά δεν παράγει τίποτα" προσθέτει και κατηγορεί τα ΜΜΕ για παρερμηνεία των δηλώσεών του και κουτσομπολιό.

…και μετά ήρθαν οι "κοπρίτες"

Το "μαζί τα φάγαμε" χρειαζόταν ταίρι και ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε τη λύση.

Σε συνέντευξή του κάνει λόγο για "κοπρίτες" που διορίστηκαν στο δημόσιο. Η δήλωση έρχεται σε κακή συγκυρία, καθώς ήδη έχουν εξαγγελθεί περικοπές και η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη.

"Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς ε τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή. Ξέρει ότι ποτέ δεν πρόκειται να απολυθεί", λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεσηκώνονται.

Αργότερα θα προσπαθήσει και πάλι να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι αυτός που διορίζει κοπρίτες είναι δέκα φορές κοπρίτης, αλλά η ζημιά έχει γίνει και ο ίδιος είναι πλέον «κόκκινο πανί».

Οι αγράμματοι του 21’ και τα ζώα

Στις 4 Ιανουαρίου 2011, ο "Ελεύθερος Τύπος" δημοσιεύει αποσπάσματα ομιλίας του Θεόδωρου Πάγκαλου στην Οξφόρδη τον Μάιο του 2010.

Το "μαζί τα φάγαμε" και οι "κοπρίτες" μοιάζουν πταίσματα μπροστά στα όσα είχε πει εκεί.

Στη συγκεκριμένη διάλεξη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε τους πολίτες πιο διεφθαρμένους από τους πολιτικούς.

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 χαρακτηρίζει τους επαναστάτες ένα "μάτσο αγράμματους και αδαείς χωριάτες".

Ειρωνεύεται μάλιστα τους νεοέλληνες, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι άμεσοι απόγονοι του Περικλή.

Το δημοσίευμα, ακολουθεί πολιτική θύελλα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να ρίχνει λάδι στη φωτιά αποκαλώντας "ζώα" τους δημοσιογράφους, αλλά και τους αναγνώστες της εφημερίδας!

Ρεβεγιόν στη χλιδή

Ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος βάλλεται από παντού, αποδεικνύεται και απρόσεκτος.

Στις 09 Ιανουαρίου 2011 η εφημερίδα "Πρώτο θέμα" με πρωτοσέλιδό της αποκαλύπτει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άλλαξε χρόνο στη βασιλική σουίτα πολυτελέστατου ξενοδοχείου της Αθήνας.

Τα ποσά για τη διαμονή και το μενού προκαλούν ίλιγγο και λίγες ημέρες αργότερα ο αντιπρόεδρος δηλώνει:

"Με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, όπως και με τον γαμπρό του, τον Νίκο τον Σηφουνάκη, είμαστε χρόνια γνωστοί. Συνέβη να είναι φίλοι και τα παιδιά μας. Και επειδή έχουμε πένθος και δεν θέλαμε να μείνουμε σπίτι, πήγαμε να δούμε τα πυροτεχνήματα του Συντάγματος και να φάμε. Πέρασε η ώρα και οι φίλοι μας μάς πρότειναν να διανυκτερεύσουμε. Παρά τις εκκλήσεις τους μάλιστα, πλήρωσα και το δωμάτιο".

Κανένας όμως δεν έχει διάθεση να ακούσεις τις εξηγήσεις του, καθώς αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν".

Απλώς δεν τα έχουν οι πολίτες…

Άγρια γιούχα στο Παρίσι

Στις 26 Φεβρουαρίου 2011, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δίνει το "παρών" σε εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην Ελληνική Εστία στο Παρίσι.

Οργισμένοι Έλληνες φοιτητές εισβάλουν στην αίθουσα και τον αποδοκιμάζουν έντονα ρωτώντας τον αν "τα φάγαμε μαζί".

Τελικά τον αναγκάζουν να αποχωρήσει εκνευρισμένος από την αίθουσα. Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για "τραμπούκους" και παρέμβαση "τρομοκρατικού χαρακτήρα".

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στην Αριστερά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Από τη μέρα που ανέλαβε αντιπρόεδρος άλλωστε η βεντέτα με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και χαρακτηρισμούς γεμάτους "αγάπη" και "πολιτικό πολιτισμό".

Το γιαούρτωμα στα Καλύβια

Στις 16 Μαρτίου 2011 ο Θεόδωρος Πάγκαλος μεταβαίνει στα Καλύβια, όπου συναντά σε ταβέρνα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κάτοικοι της Κερατέας συγκεντρώνονται έξω από το μαγαζί αποδοκιμάζοντάς τον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βγαίνει έξω και τότε δέχεται επίθεση με γιαούρτια, η οποία μάλιστα καταγράφεται από ερασιτεχνική κάμερα.

Η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ οξύνει τα πνεύματα, με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να συνομιλεί για αρκετή ώρα με τους συγκεντρωμένους μετά το γιαούρτωμα.

Την επόμενη μέρα, για άλλη μια φορά κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις και αποκαλεί τα στελέχη του "επαναστάτες" του σαλονιού.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να μην κρύβουν τη χαρά τους για το θέαμα και να προχωρούν σε δηλητηριώδη σχόλια για τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: