Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ.

-Ανέξοδες οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της «Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών» είχε σήμερα Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Χαλκίδης, για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και κυρίως για το ζήτημα της αποπληρωμής του βιομηχανικού ροδάκινου.
Μετά τη συνάντηση, ο Βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα: «Οι ανέξοδες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον γίνει καθημερινότητα. Η μια υπόσχεση διαδέχεται σε αθέτηση την άλλη. Η υποβάθμιση του ρόλου των αγροτών και η επέκταση της αντιαγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης έχει πλέον γίνει βίωμά τους. Η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής είναι χαρακτηριστική, όπως χαρακτηριστική είναι και η αδυναμία τους να αγοράσουν τα εφόδια –πρώτες ύλες- για την νέα καλλιεργητική περίοδο που ήδη έχει αρχίσει. Οι απαιτήσεις για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων καθιστά ακόμη πιο επισφαλή την θέση τους.
Έξι και πλέον μήνες παραμένουν απλήρωτοι για προϊόντα που παρέδωσαν στις βιομηχανίες μεταποίησης.
Γιατί αλήθεια η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ουσιαστική επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλα αυτά και σε όσα άλλα απρόβλεπτα και δύσκολα έρχονται;
Πού είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση χρηματοδότηση και αποπληρωμή τους;
Πού είναι οι υποσχέσεις που έλαβαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές για επί πλέον ενίσχυσης του προϊόντος τους;
Πότε επιτέλους, κ Υπουργέ, σκοπεύετε να σταματήστε τον εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών;
Πότε σκοπεύετε να δώστε ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι τις συνηθισμένες υποσχέσεις;
Καλείστε, κ. Υπουργέ, να δώσετε άμεση λύση στο όλο θέμα, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να προβούν σε καλλιέργεια του βιομηχανικού ροδάκινου χωρίς να οδηγούνται στην απέλπιδα προσπάθεια εκρίζωσης με οδυνηρές συνέπειες για όλους: βιομηχανίες μεταποίησης, εργαζόμενους, αγρότες καθώς και μία σειρά άλλων επαγγελματιών που έχουν σχέση με την καλλιέργειά του βιομηχανικού ροδάκινου.
Αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ροδακινοπαραγωγών έχω καταθέσει στη Βουλή σχετική επερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με άλλους 14 συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το περιεχόμενο της οποίας παρατίθεται στη συνέχεια».
Στην επερώτηση αναφέρονται τα εξής :
«Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χιλιάδες παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι, πάνω από 6 μήνες, για το προϊόν που παρέδωσαν στις βιομηχανίες πέρσι το καλοκαίρι.
Οι μεταποιητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή δεν τους έχουν χορηγηθεί δάνεια, ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και επιπλέον διότι δεν τους έχει επιστραφεί ακόμη ο οφειλόμενος Φ.Π.Α. συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, εξέδωσε πριν από ενάμιση μήνα απόφαση για τα δάνεια προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων θα εξοφλούνταν οι παραγωγοί. Δυστυχώς, πρόκειται για μια απόφαση μνημείο προχειρότητας και ανακολουθίας, καθώς καθ’ υπέρβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας ζητούνται προσωπικές εγγυήσεις από τα μέλη των διοικήσεων για τη σύναψη των δανείων. Ήταν δε τόσο κραυγαλέα η αντινομία, που προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύθηκε ότι θα τροποποιήσει την σχετική διάταξη. Έχει περάσει ενάμισης μήνας και ακόμη περιμένουμε την τροποποίηση.
Όμως, τα προβλήματα για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου δεν έχουν τέλος. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν έχει εισπράξει ακόμη τα 4 λεπτά, ως συμπλήρωμα της τιμής για τη σοδειά του 2009. Παράλληλα, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί για τις πρώιμες ποικιλίες από τις ζημιές που υπέστησαν, λόγω καύσωνα κατά τη διάρκεια της περσινής απεργίας των μεταφορέων φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.
Επίσης, χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί αλλά και χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές καθώς και παραγωγοί άλλων καλλιεργειών των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση), είτε δεν έχουν πάρει εκτιμητήρια για τις ζημιές τους, είτε, όσοι τα έχουν πάρει, βλέπουν πως είναι μηδενικά σε αποτίμηση ζημιών.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε δεσμευθεί, παρουσία όλων των κυβερνητικών Βουλευτών των ροδακινοπαραγωγικών Νομών, πως θα συγκροτούσε επιτροπή η οποία θα παρακολουθούσε την εξέλιξη της τιμής πώλησης της κομπόστας ροδακίνου και, εάν προέκυπτε αύξηση της τιμής, τότε θα έδινε αύξηση και στη τιμή της πρώτης ύλης των παραγωγών. Η επιτροπή αυτή ουδέποτε συγκροτήθηκε και λειτούργησε.
Τεράστιο πρόβλημα συνιστά και το γεγονός ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ στην υλοποίηση Προγραμμάτων Ενεργητικής Προστασίας στα θέματα της αντιχαλαζικής θωράκισης των καλλιεργειών, ενώ καταγράφονται επίσης μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή των επιχορηγήσεων στους αγρότες που έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών δικτύων.
• Επειδή, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το σύνολο των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών αντιμετωπίζει όχι μόνο δυσχέρειες στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, αλλά και για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
• Επειδή, ολόκληρες περιοχές ζουν από τη ροδακινοπαραγωγή, είτε άμεσα ως καλλιεργητές, είτε έμμεσα ως εργαζόμενοι στη συγκομιδή, στις μεταφορές, στη μεταποίηση, το εμπόριο και τις εξαγωγές.
• Επειδή, το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων αφορά ένα συναλλαγματοφόρο κλάδο, που αποφέρει ετησίως στη χώρα μας περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ.
• Επειδή, λόγω της αδιαφορίας και της αναλγησίας της κυβέρνησης, εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς εισόδημα εδώ και έξι μήνες οι ροδακινοπαραγωγοί και χωρίς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ επί ένα σχεδόν χρόνο οι πληγέντες από θεομηνίες.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η ηγεσία του Υπουργείου :
1. Ποιά πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει για τη στήριξη, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου της αγροτικής μας οικονομία ;
2. Προτίθεται να υλοποιήσει τη δέσμευση της για δανειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί για τη σοδειά που έχουν παραδώσει ;
3. Είναι στις προθέσεις της να καταστήσει τον ΕΛΓΑ πραγματικό οργανισμό στήριξης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των καλλιεργητών, διασφαλίζοντας εκτιμήσεις στο πραγματικό ύψος των ζημιών και με ουσιαστικές αποζημιώσεις ;»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο Μιχάλη πάλι εσύ βλέπω να βγάζεις το φίδι από την τρύπα. Επί ΝΔ ήταν στην κουλούρα αποκλείωντας τον δρόμο τώρα που είναι να διεκδικήσουν;