Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

«ΓΚΡΙΝΙΑ» ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ!

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ «ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΝΤΑΙ» ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ!

Συζητήθηκε, σε βαρύ κλίμα, στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο το νέο, γιγαντιαίο «πακέτο» ενίσχυσης των τραπεζών ύψους 30 δις ευρώ....
(με τη μορφή εγγυήσεων) που ετοιμάζεται να χορηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς και το σχέδιο της εκποίησης του συνόλου, σχεδόν, του δημόσιου πλούτου.

Το «πακέτο» των 30 δις – το οποίο προβλέπεται στο μνημόνιο 4 και είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου της τρόϊκας– όπως και τα 50 δις των ιδιωτικοποιήσεων προκάλεσαν την κριτική και τις «γκρίνιες» στελεχών της κυβέρνησης. Ασχέτως βέβαια του αν αυτές οι «γκρίνιες» είναι σ’ ένα βαθμό επικοινωνιακού τύπου, δεν παύουν να αντανακλούν τις ρωγμές που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο καταφανώς οδηγεί η μνημονιακή πολιτική. Μέλη της κυβέρνησης δηλαδή, συνειδητοποιούν ότι το μνημονιακό πρόγραμμα - των εκποιήσεων αλλά και των λοιπών μέτρων - είναι, επί της ουσίας, ανεφάρμοστο και εκτός πραγματικότητας και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό χάος. Γι’ αυτό και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, στα πλαίσια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, άσκησαν κριτική επί του νέου «πακέτου» των 30 δις, τονίζοντας την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την - ασφυκτιούσα από τις κοντόφθαλμες και τοκογλυφικές πρακτικές τους – πραγματική οικονομία.

Το κολοσσιαίο αυτό ποσό δίνεται, ουσιαστικά, εν λευκώ στις τράπεζες, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους τους για, στοιχειώδη έστω, διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την οποία το τραπεζικό καρτέλ, μέρα με τη μέρα, «στραγγαλίζει». Δηλαδή, χωρίς πια να τηρεί ούτε τα προσχήματα, η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – εκτός του ότι ξεπουλά τα «ασημικά» της χώρας - «ισοπεδώνει» μισθούς, συντάξεις και κράτος πρόνοιας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τοκογλυφικό τραπεζικό κεφάλαιο.

Μ’ αυτό τον τρόπο, τη στιγμή που ο λαός στενάζει κάτω από τα μνημονιακά μέτρα και ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται, οι τράπεζες τελικά θα έχουν αντλήσει συνολικά από το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 100 δις, μέχρι και τα μέσα του 2011! Συνεπώς, όσα περίπου -110 δις- έχει λάβει η χώρα ως δάνειο από την τρόικα θα έχουν δοθεί στις εγχώριες τράπεζες! Όλ’ αυτά δε, την ίδια στιγμή, που η τρόικα βαφτίζει κάθε εγγυοδότηση σε ΔΕΚΟ ως κρατική ενίσχυση η οποία είτε βαραίνει το δημόσιο χρέος είτε νοθεύει τον ανταγωνισμό! Φαίνεται όμως πως αυτά ισχύουν για όλους εκτός από τις τράπεζες!

Η τελευταία εξέλιξη αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με σκοπό τον καθολικό επαναπροσανατολισμό της λειτουργίας του προς όφελος της παραγωγικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας! Και βεβαίως, η χώρα πρέπει να απεμπλακεί ,εδώ και τώρα, από το μνημόνιο και τις καταστροφικές πολιτικές του, προκειμένου να μην μετατραπεί σε μπανανία του ευρωπαϊκού νότου. Διαφορετικά, τα χειρότερα είναι μπροστά μας….

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: