Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Το «τρίγωνο» του... παράνομου στοιχήματος / ρεπορτάζ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
kagorastou@ekdotiki.gr

«Δίκτυο» με δεκάδες παράνομα «πρακτορεία», εισπράκτορες, διπλά «ταμεία», επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας που κινούσαν τα νήματα του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου, αλλά και μελλοντικά σχέδια για να «ανεβάσουν» στο facebook παιχνίδια πόκερ με μεγάλη... ζήτηση έδειξε η έρευνα της ΕΛΑΣ «πίσω» από τις...
τρεις εγκληματικές ομάδες παράνομου στοιχήματος που εξαρθρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Την υπόθεση χειρίζεται η Ασφάλεια Πολυγύρου, καθώς από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της παράνομης δράσης των τριών ομάδων, ωστόσο στη συνέχεια η έρευνα εξαπλώθηκε, καθώς τα συγκεκριμένα κυκλώματα φέρεται ότι έλεγχαν το παράνομο στοίχημα και τον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, η πρώτη ομάδα είχε «έδρα» τη Χαλκιδική και δρούσε επίσης σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Ροδόπη, η δεύτερη με έδρα την Πέλλα είχε εξαπλώσει τις... δραστηριότητές της σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα και Εβρο, ενώ η τρίτη είχε έδρα την Αθήνα και δρούσε παράλληλα σε Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 67 άτομα και ήδη έχουν γίνει 54 συλλήψεις.

«Σχέδια» για παιχνίδια στο... facebook
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία», με τους φερόμενους ως «εγκεφάλους» να πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις για να... σχεδιάζουν καινούργιους τρόπους προώθησης των παιχνιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό μεταξύ των φερομένων ως «εγκεφάλων» των δύο πρώτων ομάδων, καθώς ήθελαν να «λανσάρουν» από κοινού ένα παιχνίδι πόκερ μέσω του facebook.

Οπως εξηγούν αξιωματικοί, ο συγκεκριμένος τρόπος θα τους εξασφάλιζε μεγάλα κέρδη και αναγνωρισιμότητα, ενώ τους παρείχε ένα είδος «βιτρίνας», καθώς πίστευαν ότι δύσκολα θα κινούσαν τις υπόνοιες των αστυνομικών. Παράλληλα, είχαν διαπιστώσει πως το τελευταίο διάστημα υπήρχε από τους... πελάτες τους μεγάλη ζήτηση για το πόκερ, την οποία προσπαθούσαν να «καλύψουν». Επιπλέον, οι αστυνομικές αρχές έχουν στοιχεία και για συνεργασία ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη ομάδα. Ακόμη, διαπιστώθηκε πως η τρίτη ομάδα με έδρα την Αθήνα διατηρούσε διπλό ταμείο, καθώς στο ένα φαίνονταν τα κέρδη της προσωρινά αδειοδοτημένης ιστοσελίδας που διατηρούσε, ενώ στο κρυφό ταμείο καταγράφονταν οι «μαύρες» συναλλαγές.

Επιχειρηματίες, εισπράκτορες και τεράστια κέρδη
Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛΑΣ και οι τρεις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» παρουσιάζονται ως επιχειρηματίες, οι δύο από τους οποίους συνελήφθησαν, ενώ ο τρίτος, λίγο πριν από την επιχείρηση των αστυνομικών αρχών, έφυγε στο εξωτερικό για οικογενειακή του υπόθεση, με συνέπεια να μην έχει ακόμη εντοπιστεί. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας ενός από τους κατηγορουμένους είχε επίσης απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές για υπόθεση παράνομου τζόγου στην περιοχή της Πέλλας.


Οι τρεις ομάδες είχαν κατορθώσει να στήσουν ένα δίκτυο παράνομων πρακτορείων, υποκαθιστώντας τον ΟΠΑΠ, με τους παίκτες να στοιχηματίζουν μεταξύ άλλων σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις, ενώ έπαιζαν και διαδικτυακά παιχνίδια, όπως πόκερ και «φρουτάκια». Σε κάθε περιοχή υπήρχε συγκεκριμένος «εισπράκτορας», ο οποίος συγκέντρωνε τα χρήματα από τα «πρακτορεία» και τα παρέδιδε στους φερόμενους ως «εγκεφάλους». Μάλιστα, αξιωματικοί εξηγούν πως, για να ενταχθεί ένα «πρακτορείο» στο παράνομο «δίκτυο», έπρεπε πρώτα να πάρει «εξουσιοδότητη» από το φερόμενο ως εγκέφαλο της περιοχής στην οποία ανήκε... εδαφικά, ενώ συνήθως έπρεπε να είναι έμπιστο πρόσωπο και κάποιος να είχε εγγυηθεί γι' αυτόν. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη ομάδα φέρεται να είχε τζίρο ένα εκατομμύριο ευρώ σε διάστημα τεσσάρων - πέντε μηνών, ενώ η δεύτερη φέρεται να τζιράριζε «πολλαπλάσια» ποσά. «Στην τρίτη ομάδα κυριολεκτικά ''χάνεται η μπάλα'', γιατί παίζονταν τεράστια ποσά. Οι άλλες δύο ομάδες θα μπορούσαν να είναι ''πρακτορεία'' τους», επισημαίνει στέλεχος της ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: