Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, Μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Οι κινητοποιήσεις των αγροτών (επαν)έφεραν στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της δυνατότητας καταβολής (εθνικών) κρατικών ενισχύσεων και της συμβατότητάς τους με το κοινοτικό

δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα των αποζημιώσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, οι οποίες χορηγήθηκαν στους Έλληνες αγρότες το 2009.
Ως προς τη δυνατότητα καταβολής κρατικών ενισχύσεων, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σε Ψήφισμά της, την 17η Σεπτεμβρίου 2009, τροπολογία, την οποία συνυπέγραψε και ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, με την οποία καλούσε την Κομισιόν να "αυξήσει πάραυτα το ανώτατο ποσό των κρατικών ενισχύσεων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της γεωργίας από 7.500 ευρώ σε 15.000 ευρώ, μέσω εξαιρέσεων από το καθορισμένο εθνικό όριο για τις κρατικές ενισχύσεις".
  Η Κομισιόν, στηριζόμενη και στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέδωσε απόφαση την 28η Οκτωβρίου 2009, βάσει της οποίας επιτρέπεται προσωρινά στα κράτη μέλη να καταβάλουν έως και 15.000 ευρώ στους γεωργούς ως κρατική ενίσχυση. Η εν λόγω απόφαση τροποποίησε το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2009, και προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. To ποσό των 15.000 ευρώ μπορεί να χορηγηθεί άπαξ σε κάθε γεωργό, έως τα τέλη του 2010. Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό. Τα καθεστώτα ενίσχυσης που θεσπίζονται στο πλαίσιο του νέου μέσου πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πρωτογενείς παραγωγούς και να συμπληρώνουν άλλα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Ειδικότερα, ως προς τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο των αποζημιώσεων που χορήγησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2009 στους Έλληνες αγρότες, ο κ. Παπαστάμκος επισημαίνει ότι είναι πολιτικά άστοχος ο επιχαρακτηρισμός των ως "ενισχύσεων".
  Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι, με βάση το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζει η Επιτροπή κατά την αξιολόγηση προτάσεων των κρατών μελών για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα, στις επιτρεπτές κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνονται και ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή ή στα μέσα γεωργικής παραγωγής από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα κ.λ.π. Πρέπει να επιδιώκουν έναν από τους ακόλουθους στόχους: επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, αποζημίωση των παραγωγών για απώλειες που προκλήθηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποζημίωση για τις δαπάνες καταπολέμησης νόσων φυτών, εξετάσεις και άλλα μέτρα ανίχνευσης, αποζημίωση για απώλειες που προκλήθηκαν από νόσους φυτών ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: