*ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ!
Χαρακτηριστική ήταν η φράση της αντινομάρχου Ημαθίας κ. Μπατσαρά που εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή της στην Θέση «12» όπου πρόκειται να γίνει, αν γίνει ποτέ, η ΜΕΑ – ΧΥΤΥ. Ο Νομάρχης προτίμησε να συμφωνήσει διαφωνώντας, ο Δ. Μούρνος λειτούργησε ως Πόντιος Πιλάτος και οι Γαβριηλίδης με τον Τρεμπελή εναντιώθηκε ακόμα μια φορά τόσο με την θέση 12 όσο και με το σύστημα κατασκευής. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας Γ. Ουρσουζίδης, ονομάτισε τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για το σημερινό αδιέξοδο.
Για πρώτη φορά στα επτά περίπου χρόνια που υφίσταται το θέμα με την ΜΕΑ – ΧΥΤΥ Ημαθίας αναφέρθηκαν δημόσια και σε θεσμική διαδικασία ονόματα δυο πολιτικών οι οποίοι κατονομάστηκαν ως οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης ονομάτισε τον Μ. Χρυσοχοϊδη ως τον υπαίτιο «της άκριτης» όπως είπε «στήριξης στο έργο αυτό» και που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο. Ο κ. Ουρσουζίδης συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ υπεύθυνος για την συνέχιση της κατάστασης είναι ο Μιχ. Χαλκίδης που συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη λύση.
Κατά τα άλλα, η διαδικασία κυμάνθηκε σε αναμενόμενα επίπεδα, ακούστηκαν τα γνωστά των πλευρών ε
πιχειρήματα με αξιοσημείωτη την εμμονή του δημάρχου Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι αν δεν βρεθεί και επιπλέον χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο το κόστος της ανα τόνου διαχείριση των απορριμμάτων τότε η Αλεξάνδρεια θα αποχωρήσει από τον ΕΣΔΑ. Την ενημέρωση έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Παπαποστόλου, ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Δάλλας αλλά και το μέλος Χρήστος Τσιούντας. Ο κ. Παπαποστόλου έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του έργου, γνωστοποίησε ότι το κόστος διαχείρισης θα είναι 87 ευρώ και πρόσθεσε μια σειρά από «αν» που θα ρίξουν το κόστος κάτω από τα 67 ευρώ.
Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας τόνισε ότι η Αλεξάνδρεια με βάση τα απορρίμματα που παράγει και την λυματολάσπη από τον βιολογικό θα πρέπει να πληρώνει κάθε μέρα 4500 ευρώ και μεταφράζοντάς του ανά οικογένεια πρόσθεσε ότι σε κάθε λογαριασμό το κόστος θα είναι 80-90 κάθε δίμηνο. Ο κ. Γκιόνογλου επανέλαβε ότι αν το κόστος παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, η Αλεξάνδρεια θα αναζητήσει άλλη λύση αποχωρώντας από τον Σύνδεσμο.
Κάθετα αντίθετος στην χωροθέτηση της μονάδας στην θέση 12 ήταν και ο πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας
Στέργιος Διαμάντης ο οποίος διαχώρισε ανοιχτά την θέση του από αυτή της δημάρχου Βέροιας και πρόσθεσε σε δηλώσεις του ότι θα προκαλέσει γενική συνέλευση στις Βαρβάρες με στόχο να ξεσηκωθούν οι πολίτες.
Κατά της συγκεκριμένης λύσεις τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ουρσουζίδης αλλά και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Νίκος Ασλάνογλου. Ο κ. Ουρσουζίδης τόνισε ότι η καλύτερη θέση είναι στον Άγιο Γεώργιο και παρουσίασε μια σειρά από όρους της σύμβασης οι οποίοι είναι εις βάρος του Ημαθιώτη πολίτη. Έκανε αναφορά στους Χρυσοχοϊδη, Χασιώτη και Χαλκίδη ότι ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο διότι υποστήριξαν άκριτα αυτή την επιλογή. Επίσης τόνισε ότι του έγινε μια φορά πρόταση εξαγοράς αλλά αρνήθηκε.
Ο
Νομάρχης παραδέχθηκε ότι η θέση 12 δεν είναι η καταλληλότερη που θα μπορούσε να επιλεγεί αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα είναι μονόδρομος η κατασκευή της μονάδας εκεί.
Ο κ.
Μούρνος τόνισε ότι για την χωροθέτηση θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, ενώ για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μείωσή του.
Ο κ.
Γαβριηλίδης ήταν κάθετα αντίθετος στην χωροθέτηση της μονάδας στον Αλιάκμονα και πρόσθεσε ότι η καταλληλότερη θέση είναι στην Ρουντίνα της Επισκοπής Ανθεμίων. Αντίθετος με την θέση 12 ήταν και ο κ.
Τρεμπελής ο οποίος διαφοροποιήθηκε και από τον τρόπο κατασκευής του έργου (κατασκευή με μακράν παραχώρηση σε ιδιώτη). Επίσης επεσήμανε ότι η διαχείριση δεν θα γίνει με τον τρόπο που παρουσιάζεται από τον Σύνδεσμο και την Εταιρεία αλλά με καύση των απορριμμάτων.
- ήταν εκεί ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝ
Δημ. Χαμπίδης αφού είναι γνωστό ότι το κόμμα του πήρε δημόσια θέση εναντίον της θέσης 12.
Επίσης, διαφοροποιήθηκε η κ.
Μονέδα, επικεφαλής της μειοψηφίας στον δήμο Μακεδονίδος, η οποία ως γνωστόν υποστηρίχτηκε στις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ.