Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Ο Μορφωτικός σύλλογος Κορυφής το διάστημα 21-24 Αυγούστου ,πραγματοποίησε εκδρομή-προσκύνημα στη θρυλική Βασιλεύουσα, την αξεπέραστη Κωνσταντινούπολη. Την πόλη που και μόνο το άκουσμα του ονόματός της είναι αρκετό για να σκορπίσει ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Έλληνες.
Τα μέλη του Συλλόγου επισκέφτηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και παράλληλα με το προσκύνημα, είδαν από κοντά τα κειμήλια που βρίσκονται στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια έζησαν την εμπειρία της επίσκεψης στην Παναγία των Βλαχερνών όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Ακολούθησε η επίσκεψη στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί και στους τάφους των Πατριαρχών.
Κορυφαία στιγμή της εξόρμησης του Συλλόγου υπήρξε η επίσκεψη στον ανυπέρβλητο ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, ο οποίος από το 537 μ.Χ που εγκαινιάστηκε παραμένει ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής. Εκεί τα μέλη του Συλλόγου θαύμασαν την μεγαλοπρέπεια,την επιβλητικότητα και τον πλούσιο διάκοσμο του ναού. Μεγαλύτερη εντύπωση βέβαια έκαναν οι ιστορικές αναφορές οι οποίες μας μετέφεραν σε μια άλλη εποχή.
Επισκεφτήκαμε επίσης το μπλε τζαμί, το τελευταίο παλάτι των Σουλτάνων στο Ντολμά Μπαχτσέ και ολοκληρώσαμε τις ξεναγήσεις με μια εντυπωσιακή κρουαζιέρα στο Βόσπορο.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Φαναρίου και Κερατίου κόλπου Σεβασμιώτατο Διονύσιο ο οποίος αναπλήρωνε τον Πατριάρχη και του επέδωσε συμβολικά ορισμένα συγγράμματα σχετικά με την ιστορία της περιοχής του Ρουμλουκιού.
Όσο βέβαια αφορά το ψυχαγωγικό μέρος της εκδρομής, η επίσκεψη στο Κουμ-καπί, την πλατεία Ταξίμ και σε κέντρο όπου ακούγονταν κυρίως Ελληνικά τραγούδια από Έλληνα καλλιτέχνη, άφησε μια γλυκιά γεύση σε όλους.
Η εξόρμηση μας ολοκληρώθηκε με την ευχή να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια εξόρμηση από τον σύλλογό μας (και γιατί όχι , και πάλι στην Πόλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: