Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΨΗ- Στα σύνορα 1881 αστυνομικοί- Που πρέπει να εστιάσουμε και πως απαντάμε στο πρόβλημα;

Με απόφασή του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στέλνει 1881 αστυνομικούς υπαλλήλους, πρώην συνοριοφύλακες, στη Θράκη για να ενταχθούν στις εκεί υπηρεσίες που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων και προβλημάτων δεδομένου ότι το σύνολο των υπαλλήλων έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους στη...
βάση της προηγούμενης κατάστασης και τώρα καλούνται να ακυρώσουν τα πάντα και να ενταχθούν σε μια νέα κατάσταση.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι κατά βάση κοινωνικά και οικονομικά αφού οικογένειες χωρίζονται αφού δε μπορεί να μετακομίσει όλη η οικογένεια και να πληρώνουν ενοίκιο αλλά και δόση για το στεγαστικό. Στον οικονομικό τομέα με μισθούς γύρω στα χίλια ευρώ οι αστυνομικοί υπάλληλοι είναι προφανές ότι θα αναγκαστούν είτε να πεινάσουν είτε να σφίξουν κι  άλλο το ζωνάρι τους...

Πέραν των όποιων πολιτικών αντιθέσεων μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε από μας με τα σώματα ασφαλείας, τους αστυνομικούς και το σύστημα αυτό γενικότερα, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υφίσταται πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε.
Εκατοντάδες υπάλληλοι βλέπουν να αλλάζει η ζωή τους δραματικά και μαζί με τις οικογένειές τους. Είναι υπάλληλοι εργαζόμενοι σε μια υπηρεσία που ίσως είναι η πλέον μισητή στο λαϊκό κίνημα αλλά θα ήταν απολίτικη συμπεριφορά αν λειτουργούσαμε είτε ως ατομικές πολιτικές οντότητες είτε ως συλλογικότητες με εκδικητική διάθεση επιχαίροντας για τη "συμφορά" που τους βρήκε.

Η δική μου προσωπική πολιτική ένσταση είναι η αιτία που οδηγούνται όλοι αυτοί οι αστυνομικοί υπάλληλοι στη Θράκη. Ο Δένδιας και η συγκυβέρνηση Σαμαρά έχουν αποφασίσει να φτιάξουν ένα τοίχος στη Θράκη ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει μια πολύ ουσιαστική αλλαγή στην μεταναστευτική πολιτική που είναι προφανές ότι θα επικρατήσει η σκληρή γραμμή της δεξιάς πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να υποστούν βαρύ πλήγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και μεγάλες προσβολές ή και βασανιστήρια ακόμα οι συλλαμβανόμενοι μετανάστες.

Κατά την άποψή μου εδώ πρέπει να εστιαστεί η πολιτική αντιπαράθεση. Διαχρονικό αίτημα τμήματος της Αριστεράς είναι να έχουμε σύνορα ανοιχτά. Σύνορα κλειστά σημαίνει περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Σημαίνει διόγκωση του παράνομου μηχανισμού που θα συνεχίσει να υπάρχει και να διευκολύνει με αδρή αμοιβή την διέλευση των μεταναστών στη χώρα μας. Σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους.

Να βγει η Αριστερά να αναδείξει το θέμα της μετακίνησης των αστυνομικών υπαλλήλων στη Θράκη συνδυάζοντάς το με το μεταναστευτικό. Να αναδείξει το θέμα της αστυνόμευσης γενικότερα εστιάζοντας στην επιβεβλημένη αλλαγή πολιτικής με την κατάργηση των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών.
Με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας με τους εργαζόμενους και  το λαϊκό παράγοντα να έχουν σημαντικό ρόλο στις κατά τόπους ασκούμενες επιχειρησιακές πολιτικές. Δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στο πως θα κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, ποιον θα προστατεύει, ποιον θα διευκολύνει κλπ.

Το ιδανικό κατά την άποψή μου θα ήταν να είχε η αστυνομία ένα αναπτυγμένο συνδικαλιστικό κίνημα με ταξική συνείδηση πλην όμως αυτό είναι μακρινό ζητούμενο. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας που πολλοί εξ αυτών βρήκαν δουλειά μέσω των πολιτικών γραφείων βουλευτών και στα τελευταία χρόνια μέσω εξετάσεων. Ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη συμπεριφορά που θα την έλεγα αυταρχική που όμως είναι πλήρως ερμηνεύσιμη και "λογική" δεδομένου ότι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι έφτασαν στο σημείο να λένε "το κράτος είστε εσείς".

Δεν έχω καμιά αυταπάτη ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι των επτακοσίων ευρώ θα γίνουν ξαφνικά συνειδητοποιημένοι εργάτες του κράτους και θα απαιτήσουν τα δίκια τους.. Να ζητήσουν για παράδειγμα να μην συγκρούονται με τους εργάτες που διαδηλώνουν. Να μην συμπεριφέρονται αυταρχικά και ορισμένες φορές να βασανίζουν μετανάστες και μειονότητες, να μην ψηφίζουν ναζιστικές γκρούπες.
Όχι, όλα τα παραπάνω θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και εδώ μπαίνει η ευθύνη των εργαζομένων στην αστυνομία. Η ευθύνη του κινήματος που προς το παρών είναι ανύπαρκτο ή περιορίζεται σε οικονομίστικα αιτήματα ή ημίμετρα εκδημοκρατισμού χωρίς κανέναν χαρακτήρα ή κατεύθυνση να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο του σώματος από την εξουσία ώστε να πάψουν να είναι το μακρύ της σιδερένιο χέρι.

Μ΄ άλλα λόγια, για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει εκτός της πολιτικής ανάδειξης των θεμάτων να αυτοοργανωθούν και να συγκροτήσουν ανεξάρτητα σωματεία και συνδικάτο ώστε με άμεση διασύδενση με το λαϊκό κίνημα να έρθουν στην "σωστή" πλευρά αλλάζοντας τα δεδομένα.
Θερινό όνειρο; Ίσως. Όμως στην Ισπανία προ ημερών οι πυροσβέστες, σώμα ασφαλείας κι αυτό, ήρθαν αντιμέτωποι στο δρόμο με τους αστυνομικούς. Καιρός είναι να συμβεί και στην Ελλάδα αυτή ρήξη και τότε θα τρέχει και δε θα φτάνει το πολιτικό προσωπικό του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: