Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οικοδόμηση δικτύων αλληλεγγύης τώρα!

του
Π. Τριγάζη*
«Η χειρότερη μορφή της βίας είναι η φτώχεια»

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ



Ατέλειωτα είναι τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας από την εφαρμογή των Μνημονίων, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Για «κοινωνικό ολοκαύτωμα» έχει μιλήσει κατ' επανάληψη ο...
πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σ. Αλέξης Τσίπρας. Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί όσο η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση, τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται, οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργούνται, η ανασφάλεια γενικεύεται.

Τα συντριπτικά στοιχεία για την ανεργία των νέων (πάνω από 50%) κάνουν οδυνηρά επίκαιρο τον στίχο του Μαγιακόφσκι «Η Πολιτεία αμπάρωσε τον δρόμο με σκοτάδι». Μπορεί όμως να διαλυθεί το σκοτάδι από τις ενωμένες κοινωνικές αντιστάσεις. Με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η κοινωνία πρέπει να αποκρούσει στάσεις και συμπεριφορές του τύπου «σφάξε με, Αγά μου, ν' αγιάσω», ή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Να απαντήσει με την «αισιοδοξία της βούλησης» στην «απαισιοδοξία της γνώσης», όπως θάλεγε ο Γκράμσι. Ο φόβος μπορεί να νικηθεί από την ελπίδα. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπορεί και πρέπει να δώσει το παράδειγμα σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η αλληλεγγύη είναι στο DNA της Αριστεράς. Αποτελεί το θεμέλιο γα την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής της δράσης. Ας θυμηθούμε, ότι «Εθνική Αλληλεγγύη» ήταν η πρώτη οργάνωση που ίδρυσαν οι κομμουνιστές (πριν και από το ΕΑΜ) κόντρα στη γερμανική κατοχή του 1941-44. Οι αριστεροί άνθρωποι ξέρουν ότι -κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες- η συλλογική δράση φέρνει αποτελέσματα, όπως δείχνει η ιστορία όλων των κοινωνικών αγώνων στη χώρα μας και διεθνώς. Καλούνται, λοιπόν, σήμερα να οικοδομήσουν κοινά μέτωπα αντίστασης και αλληλεγγύης στο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παντού αναπτύσσονται αγώνες, μικροί ή μεγάλοι, κόντρα στις κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές και στους νεοφιλελεύθερους «μονόδρομους».

Στις τοπικές κοινωνίες η ανθρώπινη αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί πιο άμεσα. Εκεί οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση μάς είναι πιο οικείοι, οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης πιο ισχυρές, οι περιχαρακώσεις πιο εύκολα υπερβάσιμες. Εκεί η δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές, με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πληττόμενων.

Ήδη αναπτύσσονται αξιόλογες πρωτοβουλίες σε πολλές περιοχές της χώρας μας από διάφορες συλλογικότητες, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Είναι αυτονόητο ότι η ανθρώπινη αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Τη δικαιούνται όλοι οι κοινωνικά αδύνατοι, χωρίς καμία διάκριση, μεταξύ των οποίων και οι μετανάστες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και αλληλεξαρτώμενα. Έχουν ισχύ για όλους τους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωποι.

Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές πρέπει να νοιώσουν πιο έντονα την πίεση «από τα κάτω» για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης.

Δεν πρέπει να αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί» ούτε τη σημερινή κυβέρνηση των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία δεν πρόκειται να ανακόψει την πρωτοφανή εξουθένωση της ελληνικής κοινωνίας όσο δίνει όρκους πίστης στα Μνημόνια και δεν επιδεικνύει κανένα διεκδικητικό πνεύμα απέναντι στην τρόικα.

Όσο ο ευρωπαϊσμός των κυβερνητικών εταίρων είναι ένας ευρωπαϊσμός συμμόρφωσης με τις κυρίαρχες πολιτικές στην Ε.Ε., που οδηγούν στην κατεδάφιση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δεν πρέπει να αναμένονται σοβαρές αντιστάσεις ούτε στο ευρωπαϊκό επίπεδο εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Και στο σημείο αυτό γεννιέται ένα σοβαρό ερώτημα για την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία δηλώνει ότι εμπνέεται από έναν αριστερό ευρωπαϊσμό. Όμως, αν δεν κάνουμε λάθος, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, τον οποίο έχουν ένθερμα υποστηρίξει και υπηρετήσει μεγάλες μορφές της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως οι Λεωνίδας Κύρκος και Κώστας Φιλίνης, ταυτιζόταν πάντοτε με τα απελευθερωτικά οράματα της Αριστεράς για την κοινωνία, την Ευρώπη και τον κόσμο, για μια Ευρώπη των εργαζομένων και για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία στο επίπεδο της Ευρώπης.



* Ο Πάνος Τριγάζης είναι οικονομολόγος, μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ

πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: