Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ- Ψήφος ανά Επάγγελμα

Η κοινωνική σύνθεση των κομμάτων με βάση την επαγγελματική δραστηριότητα των ψηφοφόρων τους αναδεικνύει τη δυναμική των πολιτικών σχηματισμών. Οι ψηφοφόροι του...
ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαθέτουν αρκετά κοινά σημεία, αφού είναι κυρίως συνταξιούχοι, αγρότες και νοικοκυρές. Τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα των «νοικοκυραίων» είναι εμφανές ότι επέλεξαν τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Στη ΝΔ το 32,7% των ψηφοφόρων της είναι συνταξιούχοι, κυρίως παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, και 24,7% ασχολούνται με τα οικιακά. Σχεδόν 30% των πολιτών που επέλεξαν τη ΝΔ είναι αγρότες. Αντίστοιχα, στο ΠΑΣΟΚ οι συνταξιούχοι αποτελούν το 21% του εκλογικού Σώματος που ψήφισαν το Κίνημα, 16,8% είναι νοικοκυρές και 19,5% αγρότες, ενώ 13,4% των ψηφοφόρων προέρχεται από τον δημόσιο τομέα, έχοντας όμως απολέσει τη δυναμική που διέθεταν στο παρελθόν και ωθούσαν το κόμμα να διεκδικεί την εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην επιλογή των πιο δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων: στους αυτοαπασχολούμενους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους φοιτητές και τους ανέργους. Φαίνεται ότι έχει «απορροφήσει» τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που εργάζονται στο Δημόσιο (22,4%) μετά την εφαρμογή των περικοπών που υπέστησαν από το νέο μισθολόγιο. Ισχυρή παρουσία στο εκλογικό σώμα που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και οι άνεργοι (22,1%), όπως και οι φοιτητές (19,7%). Αντίστοιχα η Δημοκρατική Αριστερά διαθέτει ισάριθμους σχεδόν ψηφοφόρους από κάθε επάγγελμα, κυρίως όμως από εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα (7,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι μικρής ηλικίας, κυρίως από τον χώρο των φοιτητών και των ανέργων (9,3%).

Το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων

Το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (19,2%) και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (17,7%). Η ΝΔ διαθέτει ψηφοφόρους με χαμηλό επίπεδο σπουδών, αφού το 30% των ψηφοφόρων της είναι απόφοιτοι δημοτικού και το 17,2% είναι απόφοιτοι γυμνασίου ή λυκείου.

Αντίστοιχη με τη ΝΔ είναι και η σύνθεση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το 22% είναι απόφοιτοι δημοτικού και μόνο το 10,8% απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι σχεδόν ισότιμα επιμερισμένοι στις τρεις εκπαιδευτικές κατηγορίες, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά υπερέχουν οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου (7,7%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολίτες που επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή, οι οποίοι είναι κυρίως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (9%) και ακολουθούν οι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων (5,5%

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: