Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: Η ελπιδα που πουλάει ο καπιταλισμός: η μιζέρια των άλλων!

Του
Στ. Χ΄΄σταύρου
Πριν απο λιγη ωρα τελειωσε η συνέντευξη τύπου της Κριστιν Λαγκάρντ της νεας διευθυντριας του ΔΝΤ η αλλιώς της παγκοσμιας καπιταλιστικής οικονομικής ηγεσίας. Την συνέντευξη έπρεπε να την δώσει καθώς στις παγκοσμιες αγορες οι μετοχες κατρακυλούσαν απο 3% ως 5%, οι ασφάλειες ανακοινωναν ζημιες μερικών δισεκατομμυριων ευρω, μεγάλες εταιρείες αποσυραν εκατοντάδες εκατομμυρια καταθέσεων απο επισφαλεις τράπεζες και η ανακοινωση του Αμερικανικου Ελλειματος σε συνδυασμό με την επαπειλουμενη Ελληνικη Χρεωκοπία στειλαν και σπειραν πανικό στους παγκόσμιους "επενδυτες".

Η Κριστιν Λαγκαρντ ανοιξε την συνεντευξη με την...ωμη φράση "Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε νεα επικινδυνη φάση". Αναλυοντας την αιτια της αποτυχιας των προβλεψεων του ΔΝΤ και των αλλων μεγάλων οικων αναλυσης αποκάλυψε που-κυρίως- βασιζόταν ο παγκοσμιος καπιταλισμός για να πουληση την ελπιδα ανακαμψης πριν 3 χρόνια: Στην αυξηση της κατανάλωσης των "ανερχομενων" οικονομιων δηλαδη κυριως της Ινδίας και Κινας που μονες τους αντιπροσωπευουν 2.4 δις πληθυσμου δηλαδη πανω απο το 30% των κατοικων της γης και της παγκοσμιας οικονομιας.

Περα απο το γεγονος οτι καποιος μη Ινδοκινέζος νιώθει ξαφνικά μεγάλη μοναξια και παραιτηση γιατι δεν μπηκε καν στην εξισωση των παγκοσμιων σχεδιαστών, περα απο τους συνειρμους που κανει καθεμια και καθενας απο μας για το ποσο και που εχουν γραμμένη την τυχη η μαλλον- πιο υλιστικα- το μελλον μας, περα απο τη διαλυση της παγκοσμιας αυταπάτης οτι υπάρχει σχεδιο η προνοια, δεν θα μπορουσε κανενας και καμμιά παρά να πεθάνει στα γέλια με την βλακεια και ανοησία της παγκοσμιας οικονομικης ηγεσίας που περιμενε απο λαους που ιστορικα πολιτιστικα κοινωνικα πολιτικα και οικονομικα ηταν παντα "αποταμιευτες" και ποτε "καταναλωτές"

Οποιος εχει πάει-οχι να ζησει-αλλα εστω σαν τουριστας σε αυτές τις χώρες βλεπει καταλαβαινει και ξερει οτι οποιος/α μπορει να εργαστει φροντιζει τα πολυαριθμα υπολοιπα μελη που αδυνατουν πλεον να εργαστουνε. Αν οι μεσοι μισθοι ΜΕΣΑ σε αυτές τις χώρες ειναι 180 ως 250 δολλαρια το μηνα μια σωστή ανάλυση θα πρέπει να σκεφτει πρωτα απο ολα αν αυτά φτανουν για τον ιδιο τον εργαζομενο. Μετά να δει αν κάτι περισσεύει σε ποσα αλλα στοματα θα μοιραστει. Αλλα τι κανουν οι ηγεσιες με τα πανακριβα πτυχια και τους πομπωδεις τιτλους. Περνουν μια συνολική αθροιση, αυτο το περιφημο και απατηλο ΑΕΠ και κτιζουν εξισωσεις προβλεψεων και μοντελων κατανάλωσης. Βεβαιώνουν μετά τις αγορές οτι αυτο θα φερει παγκοσμια αναπτυξη και μετά κάθονται και περιμένουν να συμβει.

Διπλα μου μένει και δουλευει μια γυναικα απο την Αιθιοπια σαν υπηρέτρια, βγαζει 120 δολλάρια το μηνα, την ρωτησα τι κανει τα λεφτά και μου απάντησε : Στελνω 100 στην αδελφη μου και περναω με τα αλλα 20. Μη με ρωτάτε πως περνάει ουτε να σκεφτουμε οτι θα πρεπει να περναμε και μεις ετσι αλλά οταν επενδυεις στη φτωχια πρέπει να εισαι ετοιμος να λουστεις την μιζέρια της και οχι να αναμένεις τις μεγάλες εξαργυρωσεις που περιμεναν οι αγορες.

Αυτο δεν σημαινει καθολου οτι οι ηδη πλουσιοι δεν γινονται πλουσιοτεροι, το αντιθετο μαλιστα, αυτο σημαινει οτι οι υπολοιποι που πρεπει να μεινουν πειθαρχημενοι σκληρά εργαζόμενοι και στερουμενοι πρέπει να βεβαιωθουν και να τρομοκρατηθουν απο τον στενό οικονομικο οριζοντα στον οποιο πρεπει να χωρέσουν για να ξαναπουληθεί μεσα σε αυτόν μια ακόμα υποσχεση αντιστοιχης βλακειας με αυτήν που αγοράσαμε πριν 3 χρόνια "περιμενετε και μολις καταναλώσει ο εξαθλιωμένος θα παν καλυτερα και για σενα τα πραγματα"...

Λοιπον ας τελειώνουμε με αυτή την κοροιδία και ας κάνουμε το μονο πράγμα που παντα πληγωνε αυτο το συστημα ανεπανορθωτα. Σταμάτημα της πρωτογενους παραγωγης, της ροης χρηματος προς συσσωρευση και ολης της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι να σκάσει η δική μας κριση σαν φουσκα απο σκατά στα μουτρα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: