Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ VS ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ανυποχώρητοι από τις δικές τους «πράσινες γραμμές», που αποκλίνουν απ' αυτές που χαράσσει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, εμφανίζονται αρκετοί συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Το αν θα ξεσπάσει «εμφύλιος» θα φανεί προσεχώς....
Προς το παρόν, δεν είναι λίγα τα συνδικαλιστικά στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και που στέλνουν μηνύματα προειδοποιητικά στην κυβέρνηση. Κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις σε περίπτωση εκχώρησης δημόσιας περιουσίας, περαιτέρω συρρίκνωσης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο και ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Μπορεί το πρώτο «ηλεκτροσόκ» για την κυβέρνηση να ήλθε τον Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος διατεινόταν ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι ακόμη και να «ματώσουν» αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με την τρόικα να ιδιωτικοποιηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εν όψει όμως του κυβερνητικού σχεδίου «ξεπουλώ τα πάντα» προς εξεύρεση 50 δισ., η αντίδραση γενικεύεται.

Κινητοποιήσεις

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποιας μορφής ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Είτε στην παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου, είτε στην παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας έστω και με μειοψηφικό πακέτο», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης. «Αν η κυβέρνηση κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας επισημαίνει ότι κακώς συμπεριλαμβάνεται ο ΟΤΕ στα σχέδια για τη μείωση του χρέους. «Το Δημόσιο (αυτή τη στιγμή κατέχει το 20%) αντί να μειώσει τη συμμετοχή του, θα έπρεπε να την αυξήσει. Ετσι μεσο-μακροπρόθεσμα θα έχει πολλαπλά οφέλη. Οταν έχεις μια αγελάδα που σου κατεβάζει γάλα, δεν την πουλάς. Ο ΟΤΕ είναι κερδοφόρα επιχείρηση. Σε περίπτωση πώλησης του 20% τα έσοδα θα είναι της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ εφάπαξ, ενώ με τα μερίσματα και την κερδοφορία περισσότερα. Το Δημόσιο δεν πρέπει επίσης να χάσει την ισχύ που έχει - έστω και με το σημερινό ποσοστό. Θα ήταν έγκλημα να πουληθεί. Εξάλλου, με την Deutsche Telekom έχουμε βιώσει το τι σημαίνει "ιδιωτικοποίηση". Με τους Γερμανούς που έχουν το μάνατζμεντ δεν είδαμε καμία επένδυση, τίποτα διαφορετικό απ' τη δήθεν τεχνογνωσία που διέθεταν... Απεναντίας έχουμε απολύσεις στην COSMOTE, σε μια κερδοφόρο επιχείρηση».

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη μερική μετοχοποίηση, αρκεί το Δημόσιο να κρατήσει το 51%» επισημαίνει, μιλώντας για την Αγροτική Τράπεζα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστας Αμούντζιας, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Γιώργος Σιδέρης σημειώνει σκωπτικά: «Αν είναι να σώσουμε ολόκληρη την Ελλάδα, χαλάλι, να το πουλήσουμε... Αλλά να το πουλήσουμε για να εισπράξουμε 300 εκατ. ευρώ;». Μιλάει για μια κερδοφόρα επιχείρηση και στέκεται πρωτίστως στον κοινωνικό ρόλο του Τ.Τ. Εξαιτίας του ρόλου αυτού δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. Το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του, τονίζει.

«Σαφέστατα αποτελεί κόκκινη γραμμή για 'μας να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ» σημειώνει Γιώργος Μίχας, μέλος στο Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. «Πρόκειται για μια επιχείρηση νευραλγικής σημασίας και είναι λάθος η στρατηγική του όποιου ξεπουλήματός της. Αυτή τη στιγμή, το Δημόσιο μαζί με τη ΔΕΚΑ Α.Ε. κατέχει το 35% και ορίζει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Η επιχείρηση φέρνει πολλά έσοδα κάθε χρόνο. Γιγαντώθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού... Καταλαβαίνετε, επίσης, πως όταν ξεπουλιούνται "τα ασημικά", ξεπουλιούνται πολύ χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία».

Λιμάνια - ΔΕΠΑ

Επιφυλακτικός, όσον αφορά την κυβερνητική εξαγγελία ότι το Δημόσιο θα κρατήσει το 51% στους τέσσερις πυλώνες λιμανιών (Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) που θα δημιουργηθούν, εμφανίζεται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας: «Δεν ξέρω αν η εξαγγελία αυτή θα τηρηθεί μετά το καινούργιο πρόγραμμα για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εξευρεθούν 50 δισ. ευρώ. Πάγια θέση μας είναι η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ στα ελληνικά λιμάνια να παραμείνουν στο Δημόσιο».

Ο Αποστόλης Θάνος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, εστιάζει στην αντίφαση: Απ' τη μια η δήλωση του πρωθυπουργού, ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τα δίκτυα (τον αγωγό και όλες τις εγκαταστάσεις) και απ' την άλλη η απόφαση να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ, χωρίς όμως να υπάρξει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μεταξύ της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα μπει και στο Σύστημα, στα δίκτυα.

«Κατανοούμε ότι το κράτος πρέπει να βρει χρήματα αλλά είναι ξεφτίλα να πουλάς μια εταιρεία (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) που δήλωσε 150 εκατομμύρια κέρδη το 2010. Αυτή τη στιγμή, προσθέτει, το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κάπου στο 78%. Η άποψή μας είναι ότι στη ΔΕΠΑ θα έπρεπε να μπει η ΔΕΗ, που έχει οψιόν να αγοράσει το 30%, και τουλάχιστον τα δίκτυα να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».*

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: