Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ,ΣΕΙΣΜΟΣ:ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Τρόμος στην Ιαπωνία μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1, το Σάββατο στις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος). Ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη....
Τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια.

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Jiji, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα.

Και οι τρεις άνθρωποι, το φύλο και η ηλικία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

"Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1.

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες

Η έκρηξη είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν το απόγευμα του Σαββάτου Γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

"Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες", πρόσθεσε.

Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και τον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό, είχε μεταδώσει πριν την έκρηξη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε σήμερα τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο "μεγαλύτερης των 20 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη" μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νο1, ο οποίος είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης, με κέντρο το εργοστάσιο, στα 20 χιλιόμετρα από τα δέκα και τα τρία αρχικα, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια: