Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ουρές χιλιομέτρων σχημάτιζαν τα οχήματα στις εθνικές οδούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκατοντάδες οδηγοί παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους για ώρες, καθώς οι εθνικές οδοί μετατράπηκαν σε παγοδρόμια. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.....
τα ξημερώματα ύστερα από πολύωρη ταλαιπωρία. Επιδείνωση του καιρού προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα, βόρειους ανέμους έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο και ισχυρό παγετό κυρίως στα βόρεια. Χιόνια και στην Αττική

Στην Αττική το χιόνι έκανε την εμφάνισή του αρχικά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ σταδιακά χιονοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων σημειώνονται και στα προάστια της πρωτεύουσας. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στην Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω καθώς και στην οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, καθώς και στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη. Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 4ο χλμ προς Θήβα ενώ τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ. Απαγόρευση απόπλου ισχύει επίσης για τις περιοχές Πρίνου-Καβάλα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες. Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο πλοία κλειστού τύπου. Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό δρομολόγιο από Κυλλήνη για Ζάκυνθο, ενώ δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών σκαφών από Παλούκια για Σαλαμίνα.

Παγετός στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Συνθήκες παγετού επικρατούν στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στα περισσότερα σημεία του δικτύου απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη. Αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Γρίβας- Καστανερής-Λειβαδίων στο νομό Κιλκίς, στους δρόμους που οδηγούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου, αλλά και προς τα «3-5 Πηγάδια», στον παλιό δρόμο της Καστανιάς, σε ολόκληρο το ορεινό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής. Στο νομό Φλώρινας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού, λόγω των συνθηκών παγετού, αλλά και στα ορεινά του νομού Γρεβενών.

Τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσχέρεια των μετακινήσεων λόγω ενδεχόμενης χιονόπτωσης ή παγετού, την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων την έχουν οι Δήμαρχοι, αποφασίζοντας σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων.

Χιόνια στην Κεντρική Πελοπόννησο

Χιονίζει σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο από τις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα και μέσα στην Τρίπολη. Στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη. Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Συνεργεία εκχιονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και των Δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα να επέμβουν προκειμένου το βασικό οδικό δίκτυο να μείνει ανοικτό. Η Πολιτική Προστασία και οι αρχές καλούν τους οδηγούς να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, να μετακινούνται αφού υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ειδικά τις νυχτερινές ώρες και να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Και στην Πάτρα

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα. Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, για να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους. Επίσης λόγω της βροχόπτωσης, αλλά και των έργων που γίνονται στην οδό Πατρών - Κορίνθου, τα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Πρόγνωση καιρού

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιόνι και στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα στα βόρεια είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ, ενώ θα υπάρξει σχετική εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νόμου η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές νεφώσεις και παγετός κατά τις πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη, στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται χιονιά στα ορεινά, τα ημιορεινά και τα πεδινά των βορειότερων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά. Από το απόγευμα θα υπάρξει πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων σε Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ολικός παγετός.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: