Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΕΡΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

«Με αφορμή δημοσίευμα που φέρει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας να συμμετέχει και να στηρίζει εκδήλωση – συζήτηση στην Αλεξάνδρεια για τους μετανάστες, δηλώνουμε ότι: Δεν καλέστηκε ποτέ το ΕΚΝ σε αυτήν την εκδήλωση αλλά και ούτε συμφωνούμε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης, πως οι μετανάστες είναι απλά αποδιοπομπαίοι τράγοι, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο, και το ρόλο της ΕΕ...που τους θέλουν σαν φθηνή εργατική δύναμη.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας θεωρεί πως:
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας είναι εκρηκτική.
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για το πολιτικό άσυλο δεν λύνει το τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα για την παραμονή σας στη χώρα μας χωρίς προβλήματα. Ένας φράχτης θα υψωθεί στα σύνορα του Έβρου για να συλλαμβάνουν ευκολότερα όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους, τη φτώχεια, τις άσχημες συνθήκες ζωής. Άλλος ένας φράχτης, με σκληρή νομοθεσία με μηχανισμούς όπως είναι η FRONTEX , ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό σώμα, χτίζεται και υψώνεται για να γίνει η ζωή των προσφύγων και μεταναστών ακόμη πιο δύσκολη.
Τα κέντρα κράτησης αλλάζουν το όνομα σε κέντρα υποδοχής χωρίς να αλλάζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Εκεί μέσα θα κρατούνται για όσο καιρό θα διαρκεί η έρευνα αν θα απελαθούν ή όχι μέχρι και 12 μήνες με περιορισμό της ελευθερίας τους. Άτυπες φυλακές που θα μετατραπούν παλιά στρατόπεδα ακόμη και καράβια μέσα στη θάλασσα. Όποιος δε απελαύνεται δεν έχει δικαίωμα να ξαναέρθει στη χώρα μας ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για πέντε χρόνια ακόμη και με νόμιμο τρόπο, ακόμη και αν είναι ανήλικος
Τα παράβολα αιτήσεων και ανανέωσης παραμονής διπλασιάζονται, όσοι μένουν άνεργοι και δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα εκτός από το πρόβλημα της ανεργίας αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της απέλασης .
Όσοι έχουν δουλειά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαινόμενα ρατσισμού που σκόπιμα καλλιεργούνται και βιώνουν όλα τα προβλήματα που σήμερα γονατίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας.
Η κυβέρνηση, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις αντίστοιχες με τη σοβαρότητα που έχει, επιλέγει την καταστολή, παρότι γνωρίζει ότι η καταστολή – εκτός του ότι είναι απάνθρωπη – είναι και αδιέξοδη. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει κίνδυνο για την «εσωτερική ασφάλεια» τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των μεταναστών αυτή την περίοδο, λόγω των σοβαρών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές χώρες.
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας επαναλαμβάνει ότι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους.
Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Ο αγώνας, που δίνουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο είναι δίκαιος, αλλά και πιο ισχυρός από οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο. Καμία Frontex, κανένας φράχτης, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης – χερσαίο ή πλωτό – δεν θα τους εμποδίσει.
Διεκδικούμε άμεσα:
α) παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,
β) άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη κλπ),
γ) αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης,
δ) άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί τους μετανάστες να δώσουν τη μάχη για απόκτηση χαρτιών, για δουλειά, μεροκάματα αξιοπρέπειας, ένσημα, γιατρούς, φάρμακα, σχολεία μαζί με τα ταξικά συνδικάτα.
Κανένας εργατοϋπάλληλος ανασφάλιστος. Κανένας να μην πληρώνεται κάτω από τις Συλλογικές συμβάσεις. Κανένας ανοργάνωτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: